Condamnare în cazul autorilor atacului din septembrie de la ambasada americană din Tunis

Douăzeci de persoane, judecate pentru rolul pe care l-au avut în atacul asupra ambasadei americane din Tunis în septembrie au fost condamnate, marţi, la doi ani de închisoare cu suspendate, la încheierea unui proces foarte scurt.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Condamnare în cazul autorilor atacului din septembrie de la ambasada americană din Tunis

Închisoare cu suspendare pentru autorii atacului din septembrie de la ambasada americană din Tunis (Imagine: Shutterstock)

Potrivit autorităţilor tunisiene, atacul a fost orchestrat de mişcarea salafistă jihadistă după difuzarea pe Internet a unui film islamofob produs în Statele Unite.

"Au fost condamnaţi cu toţii la doi ani cu suspendare", a declarat avocatul Anwar Ouled Ali, liderul echipei de apărare a acuzaţilor, la încheierea acestui mare proces al atacatorilor de la ambasada americană

"Vom vedea împreună cu familiile lor dacă vor să facă apel, dacă vor vrea, vom face", a adăugat el.

Decizia a fost anunţată într-un timp record, după doar jumătate de zi de proces, chiar dacă unele dintre capetele de acuzare prevedeau pedepse care puteau merge până la condamnarea la moarte.

Audierea nu a durat decât puţin peste patru ore şi s-a limitat la declaraţiile acuzării, ale avocaţilor şi la negarea faptelor de către acuzaţi, nicio parte necerând prezenţa martorilor sau a probelor.

Întrebaţi fiecare de către judecător, inculpaţii, dintre care nouă erau deja în detenţie provizorie, au negat, după caz, că ar fi participat la proteste sau că ar fi atacat amabasada şi poliţiştii prezenţi.

Avocaţii au condamnat vehement procesul şi au cerut neurmărirea penală, apreciind că justiţia tunisiană se supune dorinţelor occidentului.

"Aceste proteste (din faţa ambasadei) se înscriau în cadrul unei reacţii spontane în toată lumea (musulmană), împotriva atingerii simbolurilor noastre sacre", a declarat avocatul Slah Barakati.

"Aceşti tunisieni au fost deferiţi justiţiei pentru a face pe plac Statelor Unite şi Uniunii Europene", a declarat el.

Un alt avocat a condamnat "mărturiile obţinute de poliţişti folosind presiuni şi ameninţări".

Sute de manifestanţi au atacat la 14 septembrie ambasada americană din Tunis pentru a critica difuzarea pe internet a unui videoclip islamofob, produs în Statele Unite. Proteste similare au avut loc, la acea vreme, în mai multe ţări musulmane. Patru atacatori au fost ucişi, şi zeci de persoane au fost rănite în timpul violenţelor din Tunis. Reprezentanţa diplomatică şi şcoala americană au fost parţial incendiate sau devastate.

Potrivit guvernului, aceste evenimente au fost organizate de Abu Iyadh, un veteran Al-Qaida în Afganistan şi şeful principalei mişcări salafiste jihadiste tunisiene Ansar Asharia.

Niciunul dinte oficialii de rang înalt din partea acestei organizaţii nu sunt judecaţi în acest dosar, în timp ce Abu Iyadh reuşeşte să evite arestarea de opt luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici