Închisorile secrete ale CIA: O comisie a Consiliului Europei cere autorităţilor române o anchetă serioasă

Comisia pentru Afaceri Juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cere autorităţilor juridice române să inţieze o anchetă serioasă cu privire la centrele de detenţie secrete ale CIA, potrivit unui proiect de rezoluţie adoptat miercuri la Paris, se arată într-un comunicat al CoE.

Urmărește
409 afișări
Imaginea articolului Închisorile secrete ale CIA: O comisie a Consiliului Europei cere autorităţilor române o anchetă serioasă

Închisorile secrete ale CIA: O comisie a Consiliului Europei cere autorităţilor române o anchetă serioasă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un proiect de rezoluţie adoptat miercuri la Paris, pe baza unui raport al parlamentarului elveţian Dick Marty, Comisia pentru Afaceri Juridice a APCE s-a pronunţat şi în privinţa anchetelor judiciare sau parlamentare lansate după două rapoarte importante ale lui Marty, în urmă cu cinci ani, care au nominalizat guvernele europene ce au găzduit închisori secrete ale CIA sau au colaborat în vederea unor extrădări extraordinare sau tortură.

Comisia deplânge că parlamentele din Polonia şi România s-au limitat la anchete "al căror principal scop pare să fi fost apărarea poziţiei oficiale a autorităţilor naţionale" şi cere autorităţilor juridice române să iniţieze o investigaţie serioasă, urmărind acuzaţiile detaliate de răpiri şi detenţii secrete.

Totodată, comisia salută ancheta parlamentară din Lituania care stabileşte existenţa a două centre de detenţie ale CIA în ţară, constatând însă că ancheta nu a permis să se stabilească dacă persoanele au fost efectiv deţinute şi maltrate în aceste locuri, sau dacă oficialii lituanieni de rang înalt au fost informaţi.

Comisia salută, de asemenea, anchetele desfăşurate în mod profesionist în Germania şi Italia, care au "făcut lumină" în răpirea lui Khaled El-Masri şi a lui Abu Omar, dar regretă că guvernul a ascuns informaţii de o comisie parlamentară hotărâtă în Germania, care nu şi-a putut încheia activitatea.

Comisia salută acordurile amiabile încheiate în Marea Britanie cu reclamanţii, victime ale abuzurilor, şi îşi exprimă mirarea că Macedonia nu a considerat necesar să deschidă o anchetă în cazul El-Masri, având în vedere rezultatele clare ale altor achete.

Comisia încurajează parchetele lituanian, polonez, portughez şi spaniol să "continue căutarea adevărului" şi invită autorităţile americane să coopereze cu acestea.

Citând ca exemplu cazul Maher Arar din Canada, comisia a declarat că este posibilă instaurarea unor proceduri care să asigure protecţia secretelor de stat "legitime", fără să exonereze totuşi de responsabilităţi agenţii statului care se fac vinovaţi de ucidere, tortură, răpire sau alte încălcări ale drepturilor omului.

Serviciile secrete şi agenţiile de informaţii trebuie să dea socoteală pentru încălcarea drepturilor omului, cum ar fi tortura, răpirile sau extrădările şi nu ar trebui să fie scutite de anchete prin invocarea nejustificată a "scretului de stat", potrivit raportului comisiei.

Raportul urmează să fie dezbătut de APCE - care reuneşte 318 parlamentari din 47 de ţări ale Consiliului Europei - în sesiunea de toamnă de la Strasbourg (3-7 octombrie).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici