Închisorile secrete ale CIA şi situaţia romilor din România, menţionate în raportul Human Rights Watch pe 2011

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) menţionează în raportul său anual privind drepturile omului, publicat duminică, dovezi care au dus la localizarea unui fost centru de detenţie secret al CIA în Bucureşti, precum şi situaţia romilor din România, pe care o consideră îngrijorătoare.

Urmărește
701 afișări
Imaginea articolului Închisorile secrete ale CIA şi situaţia romilor din România, menţionate în raportul Human Rights Watch pe 2011

Închisorile secrete ale CIA şi situaţia romilor din România, menţionate în raportul Human Rights Watch pe 2011 (Imagine: Mediafax foto)

Raportul pe 2011 menţionează că stabilirea responsabilităţilor pentru complicitatea unor state ale Uniunii Europene cu SUA la tortură şi detenţii secrete, în programele CIA privind zborurile de extrădare şi închisorile secrete, este în continuare evazivă. În ianuarie, procurorul general al Lituaniei a oprit investigaţia privind existenţa unor închisori secrete ale CIA în această ţară, la un an după ce începuse, iar progresele sunt slabe într-o investigaţie similară din Polonia, afirmă HRW.

Autorităţile române au dat dezminţiri repetate în pofida dovezilor care au identificat locul unui fost centru de detenţie secret al CIA în Bucureşti, subliniază organizaţia. Un tribunal german a respins un dosar împotriva Guvernului de la Berlin pentru eşecul de a cere extrădarea cetăţenilor americani care ar fi fost implicaţi în transferul secret al unui cetăţean german în Afganistan, în 2004.

În septembrie, comisarul pentru drepturile omului al Consililui Europei, Thomas Hammarberg, a criticat faptul că nici până în prezent România, Polonia şi Lituania nu au stabilit responsabilităţile. Într-o rezoluţie adoptată în octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi-a exprimat îngrijorarea privind folosirea doctrinei secretului de stat pentru a submina sau împiedica un control parlamentar adecvat asupra serviciilor de informaţii şi investigaţiile pe tema unor acte ilegale, se mai arată în raport.

În ceea ce priveşte situaţia romilor care migrează din estul spre vestul Europei şi politicile pe această temă, aceasta se aseamănă cu situaţia musulmanilor, temerile legate de terorism fiind înlocuite de cele privind infracţionalitatea, iar cele culturale fiind înlocuite de raţiuni economice. Impactul acestor temeri este exemplificat de expulzarea romilor est-europeni din Italia şi Franţa, în timp ce evacuările forţate reprezintă o politică extinsă la nivelul întregii Uniuni Europene, notează HRW.

Situaţia este îngrijorătoare în Ungaria, România, Bulgaria, Cehia şi Slovacia, apreciază raportul, care menţionează atacuri violente şi retorica anti-romi, precum şi progrese reduse în vederea încetării segregaţiei în şcoli şi spaţii locative, în pofida fondurilor europene în valoare de milioane de euro şi a deciziilor CEDO în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici