Jakarta, unul dintre oraşele cu cea mai mare densitate a populaţiei, este amplasat pe un teren mlăştinos şi se scufundă într-un ritm mai rapid decât oricare alt oraş de pe glob.
Jakarta s-a concentrat asupra consolidării unui dig maritim cu o lungime de 24 km şi recondiţionarea unui canal care să elimine riscul inundaţiilor.
Guvernul indonezian a decis continuarea lucrărilor la „Marele zid de nisip”, prin care se doreşte consolidarea părţii de nord a Jakartei, dar şi restructurarea unei imagini de oraş insular, precum Singapore, a capitalei.
Aceste lucrări presupun, de asemenea, construirea a 17 insule artificiale pe coasta din nordul Jakartei, unde dezvoltatorii imobiliari plănuiesc construirea unor malluri comerciale şi atracţii similare celor din Insula singaporeză Sentosa.
Proiectul fusese iniţial suspendat în luna aprilie în urma dezacordurilor dintre Guvernul indonezian şi guvernatorul Jakartei asupra celui care are autoritatea de a emite permise. În acelaşi timp, unii pescari au protestat împotriva sistematizării, afirmând că va reduce capturile de peşte. Guvernul plănuieşte să le permită acestora accesul pescuitului în apropierea Insulelor Natuna.
La începutul lunii septembrie, Ariesman Widjaja, administratorul companiei de dezvoltare imobiliară Agung Podomoro, a fost trimis în închisoare pentru trei ani, sub acuzaţia de mituire a unui membru al Consiliului provinciei Jakarta, pentru a influenţa lucrările de sistematizare.