- Home
- Externe
- BERLIN, (01.04.2015, 13:38)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Îngrijorate de atitudinea Rusiei, ţările est-europene recurg la forţe de apărare civile
Ţările est-europene îngrijorate de atitudinea agresivă a Rusiei recurg la recrutări pentru stagiul militar obligatoriu şi miliţii care să ajute armata în caz de necesitate, relatează DPA, în pagina electronică.
Urmărește
708 afișări
Îngrijorate de atitudinea Rusiei, ţările est-europene recurg la forţe de apărare civile (Imagine: Tibi Bologh/Arhiva Mediafax Foto)
Krzysztof Nowak este student, nu militar, dar nu îţi poţi da seama de acest lucru din imaginea pe care o afişează. Tânărul în vârstă de 22 de ani poartă uniformă poloneză cu insignă şi bocanci de armată. El s-a tuns scurt încă de când ţara lui a decis că abilităţile sale de a trage cu arma ar putea fi necesare pe fondul temerilor de extindere peste graniţă a conflictului din Ucraina.
Străbunicul lui Nowak a luptat în mişcarea de rezistenţă împotriva germanilor, afirmă el cu mândrie, adăugând: "Familia noastră este foarte patrioată, dacă ţara este în pericol, trebuie să o protejezi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Fostul premier grec a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie. Care a fost motivul
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
El nu este singurul care are o astfel de atitudine, nici în Polonia, nici în statele conduse altădată de guverne comuniste aliate Uniunii Sovietice.
Multe perspective s-au schimbat după ce Rusia a anexat Crimeea în urmă cu un an, în estul Ucrainei a izbucnit un conflict şi Rusia a început să îşi ameninţe vecinii. Un studiu recent arată că aproximativ 30 la sută dintre polonezi s-ar alătura unor grupări militare sau paramilitare dacă ţara lor ar fi atacată.
Această atitudine prevalează în rândul bărbaţilor tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, educaţi şi care cunosc istoria şi au modele în familie precum Novak. Susţinerea faţă de efectuarea stagiului militar a crescut, 60 la sută dintre polonezi susţinând în prezent reintroducerea recrutării.
"De la începutul conflictului din Ucraina, putem remarca o inversare completă a stării anterioare", a declarat Marcin Duma, unul dintre autorii studiului polonez.
Pentru 83 la sută dintre polonezi, Rusia este cea mai mare ameninţare. Iniţiativele de apărare sunt momente de reuniune. Cluburile de tir şi organizaţiile de apărare civilă sunt pregătite să ofere numeroşi "războinici de weekend" care să apere ţara, după ce le-au oferit instrucţie militară elementară. Militarii cu vechime se implică, de asemenea.
"Trebuie să folosim acest potenţial", a declarat generalul polonez Boguslaw Pacek, care a fost adus de la pensie în noiembrie pentru a ajuta la organizarea unei forţe complementare de apărare naţională.
Se au în vedere şi antrenamente comune cu rezerviştii şi militarii în termen, în timp ce se dezvoltă o structură de apărare regională care reuneşte militari profesionişti şi grupări civile, afirmă ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak.
De vreme ce 45.000 de polonezi sunt implicaţi în diverse forme de instrucţie militară, grupul de potenţial combatanţi este mare.
O situaţie similară se întâlneşte şi în republicile baltice vecine, care sunt foarte preocupate de ce se întâmplă în Ucraina.
Mulţi cetăţeni se antrenează acum în miliţii locale, pregătindu-se voluntar să îşi apere ţara în caz de urgenţă. În Letonia, unde miliţia Zemessardze are aproximativ 8.000 de membri, sondajele arată că 60 la sută din populaţie este pregătită să ridice armele.
În Estonia, 3.000 de militari de profesie sunt susţinuţi de aproximativ 15.000 de membri ai forţelor de apărare Kaitseliit, mai avansaţi decât omologii lor din Polonia. Conduşi de ofiţeri ai armatei, aceşti soldaţi de weekend reprezintă o parte esenţială a apărării naţionale.
Lituania a reintrodus în martie serviciul militar pentru următorii cinci ani, cerându-le primilor 3.500 de tineri să îşi satisfacă stagiul militar de nouă luni în această toamnă.
Ca şi celelalte două state baltice membre NATO, Lituania vede acum o "ameninţare reală" la adresa securităţii sale şi trebuie să fie capabilă să se apere timp de trei zile până la sosirea ajutoarelor, afirmă preşedintele Dalia Grybauskaite.
Îngrijorări privind pregătirea de luptă au apărut şi în Cehia, în timp ce amintirile din perioada invaziei din 1968 sunt încă vii. Ministrul Apărării, Martin Stropnicky, vrea să reintroducă stagiul militar după zece ani. Cabinetul încă dezbate această propunere. Dacă va fi aprobată, femeile vor fi, de asemenea, evaluate din punct de vedere al pregătirii fizice pentru serviciul millitar.
În cazul unei ameninţări specifice, va fi introdus un stagiu militar elementar de trei luni.
"După cum văd, acest lucru se va întâmpla dacă Rusia se implică într-o aventură militară în ţările baltice", a declarat Stropnicky.
Praga este neliniştită de faptul că trebuie să se bazeze doar pe o armată profesionistă formată din 20.000 de militari. Un sondaj recent arată că peste 60 la sută din populaţie susţine introducerea instrucţiei militare extinse.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe