Înregistrare VIDEO cu familia franceză răpită în Camerun. Răpitorii cer eliberarea "fraţilor" din închisori

Familia de şapte persoane, răpită la 19 februarie în Camerun, a apărut pentru prima dată luni, într-o înregistrare video publicată pe Internet, alături de răpitorii care se declară membri ai grupării islamiste nigeriene Boko Haram.

Urmărește
585 afișări
Imaginea articolului Înregistrare VIDEO cu familia franceză răpită în Camerun. Răpitorii cer eliberarea "fraţilor" din închisori

Înregistrare VIDEO cu familia franceză răpită în Camerun. Răpitorii cer eliberarea "fraţilor" din închisori

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a condamnat "imaginile extrem de şocante (...) de o cruzime fără limite".

Răpitorii susţin că au recurs la această faptă din cauza "războiului împotriva Islamului", desfăşurat de Franţa, făcând probabil referire la intervenţia militară, începută la 11 ianuarie, în Mali, împotriva grupărilor islamiste armate.

Înregistrarea video de aproximativ trei minute, realizată într-un loc şi la o dată necunoscută, arată familia înconjurată de cel puţin trei răpitori mascaţi. O sursă apropiată familiei Moulin-Fournier, a confirmat pentru AFP identitatea acestora.

La începutul filmului postat pe YouTube, tatăl, Tanguy Moulin-Fournier, este alături de soţia sa, de cei patri copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani şi de fratele său şi citeşte o declaraţie în limba franceză. Doi dintre răpitori ţin armele şi muniţia la vedere.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat luni că familia este "probabil deţinută în Nigeria", cu ocazia unei reuniuni a unui consiliu de apărare. Preşedintele François Hollande a declarat săptămâna trecută că ostaticii au fost răpiţi "fără îndoială în două grupuri".

"Dacă doriţi eliberarea francezilor, eliberaţi imediat toate femeile noastre pe care le aveţi în arest", spune unul dintre răpitori în arabă, adresându-se preşedintelui nigerian Goodluck Jonathan.

"Îl avertizăm de asemenea pe preşedintele Camerunului (Paul Biya), să-i elibereze urgent pe fraţii noştri din închisori", a adăugat el.

Aflat în vizită oficială în Columbia, ministrul francez al Afacerilor Externe a afirmat luni că revendicările răpitorilor au în vedere aspecte care nu sunt de competenţa Franţei.

"În ceea ce o priveşte, Franţa şi-a moblizat toate capacităţile în încercarea de a obţine eliberarea compatrioţilor noştri, care, ţin să reamintesc, sunt complet nevinovaţi", a adăugat Fabius. "Dacă revendicările (...) nu vor fi satisfăcute, gruparea teroristă în cauză şi-a propus să-i ucidă pe compatrioţii noştri", a precizat el.

Familia a fost răpită în nordul Camerunului. Potrivit autorităţilor cameruneze, cei şapte francezi, care vizitau un parc naţional în momentul în care au fost răpiţi, au fost transportaţi în nord-estul Nigeriei învecinate.

Tanguy Moulin-Fournier, soţia sa Albane şi cei patru copiii ai lor locuiau la Yaoundé, capitala Camerunului, din toamna anului 2011. Moulin-Fournier supraveghea construirea unei uzine de lichefiere a gazului, pentru societatea GDF Suez. Ca angajat al companiei, el a locuit mai mulţi ani la Bucureşti, unde conducea strategia grupului pentru regiunea Balcanilor şi Europei de Sud-Est. În 2011, familia s-a mutat în Africa, atunci când lui Tanguy Moulin-Fournier i-a fost încredinţat proiectul de construcţie a uzinei. Fratele său, Cyril Moulin-Fournier, care îi însoţea, locuia la Barcelona, Spania.

Pentru Elizabeth Donnely, specialistă în Nigeria din partea organizaţiei Chatam House, gruparea Boko Haram ar putea folosi ostaticii occidentali pentru a forţa realizarea obiectivelor sale, care implică exclusiv situaţia din Nigeria şi nu cea din Mali. "Când au cerut eliberarea femeilor, aceştia s-au gândit la cineva anume, deoarece există foarte puţine femei membre Boko Haram", a apreciat Donnely.

În pofida revendicărilor exprimate în înregistrare, până la această oră nu este sigur dacă răpitorii aparţin Boko Haram, deoarece această grupare radicală, care a desfăşurat numeroase atacuri în nordul şi centrul Nigeriei în ultimii ani, nu a revendicat niciodată răpiri.

O altă grupare, Ansaru, care ar putea fi o facţiune disidentă a Boko Haram, a fost în ultimele săptămâni în plină ascensiune, remarcându-se prin răpiri ale cetăţenilor străini.

Ansaru a revendicat, în decembrie, răpirea unui inginer francez în nordul Nigeriei şi, recent, răpirea a şapte străini pe un şantier din regiunea Bauchi (nord-est). Gruparea a criticat intervenţia armată a Franţei împotriva islamiştilor, în Mali.

Cu toate acestea, experţii nu exclud posibilitatea ca în spatele răpirii să fie grupuri infracţionale a căror intenţie este să obţină o răscumpărare în schimbul ostaticilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici