Întâlniri China-Coreea de Nord şi SUA-Coreea de Sud pe tema situaţiei din peninsula coreeană

Oficiali de rang înalt chinezi şi nord-coreeni au discutat miercuri la Beijing despre situaţia din peninsula coreeană, în timp ce Statele Unite se întâlneau cu oficialii sud-coreeni şi japonezi pentru a discuta despre Coreea de Nord.

Urmărește
640 afișări
Imaginea articolului Întâlniri China-Coreea de Nord şi SUA-Coreea de Sud pe tema situaţiei din peninsula coreeană

Întâlniri China-Coreea de Nord şi SUA-Coreea de Sud pe tema situaţiei din peninsula coreeană (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Adjunctul ministrului chinez de Externe Zhang Yesui şi primul adjunct al ministrului nord-coreean de Externe Kim Gye-kwan au prezidat împreună, în această (miercuri) dimineaţa dialogul strategic între cei doi miniştri", a declarat miercuri Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

"Cele două părţi au discutat despre China, Coreea de Nord şi situaţia în peninsula coreeană", a adăugat ea, fără să intre în detalii.

Kim Gye-kwan, un obişnuit al vizitelor la Beijing şi al discuţiilor despre programul nuclear al Phenianului, a fost primit de către oficialul chinez însărcinat cu Coreea de Nord, Wu Dawei, a declarat Hua Chunying.

Aceste discuţii au loc în contextul în care secretarul general al ONU Ban Ki-moon se află la Beijing, unde urma să întâlnească lideri chinezi în cadrul unor discuţii concentrate asupra Coreei de Nord.

Reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord Glyn Davies s-a întâlnit, la rândul său, cu omologii săi japonezi şi sud-coreeni, pentru a evoca "interesul comun în asigurarea păcii şi stabilităţii în peninsula coreeană", potrivit diplomaţiei americane.

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni că Beijingul se pregăteşte să adopte o linie mai dură cu privire la programul de înarmare nucleară a Coreei de Nord.

China şi Coreea de Nord sunt două ţări aliate, ale căror relaţii sunt, totuşi, tensionate, în urma unei recente lansări de rachetă cu rază lungă de acţiune şi efectuării unui test nuclear de către Phenian.

La 24 mai, un emisar al lui Kim Jong-un s-a întălnit la Beijing cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru a-i înmâna o scrisoare personală din partea tânărului lider nord-coreean.

Emisarul, Choe Ryong-hae, i-a spus şefului statului chinez că ţara sa este pregătită să "acţioneze în mod activ" cu scopul de a "negocia prin dialog pentru soluţionarea problemelor", ca răspuns la declaraţiile lui Xi Jinping, care a reiterat necesitatea dezarmării nucleare a peninsulei coreene.

Însă încrederea întârzie să revină într-o peninsulă divizată, un lucru ilustrat săptămâna trecută de anularea brutală a primelor negocieri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud după şase ani.

Phenianul nu a trecut încă la "acţiuni concrete", cerute de Washington, care vrea începerea procesului de dezarmare nucleară a Coreei de Nord înainte să revină la masa negocierior.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici