INUNDAŢII ÎN EUROPA: Ţările ameninţate de creşterea apelor - FOTO

Ungaria, Austria, Cehia şi şi mai multe oraşe din estul Germaniei sunt ameninţate de creşterea puternică a nivelului apelor Dunării şi Elbei, autorităţile recurgând la evacuarea unor clădiri şi ridicarea de diguri.

Urmărește
4685 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢII ÎN EUROPA: Ţările ameninţate de creşterea apelor - FOTO

Budapesta se pregăteşte de un nivel record al apelor Dunării: "Cantitatea de apă este atât de mare încât reprezintă o ameninţarea reală" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Budapesta se pregăteşte de un nivel record al apelor Dunării: "Cantitatea de apă este atât de mare încât reprezintă o ameninţarea reală"

Budapesta se pregăteşte de creşterea nivelului apelor Dunării, care ar urma să depăşească recordul din 2002, în timp ce starea de alertă a fost instituită în departamentele Pesta (centru), Komarom-Esztergom (nord) şi Györ-Moson-Sopron (vest).

"Potrivit ultimelor date, viitura va sosi la Budapesta nu duminică, ci luni, cu un nivel de 875 de centimetri", a anunţat miercuri Ministerul ungar de Interne. În 2002, nivelul apelor Dunării a urcat până la 849 de centimetri în capitala ungară.

Autorităţile au preconizat iniţial o creştere maximă a nivelului apelor pentru sâmbătă, apoi au anunţat-o pentru duminică.

"Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o ameninţarea reală pentru vieţile oamenilor, însă, cu o cooperare bună, vom putea proteja pe toată lumea", a subliniat premierul Viktor Orban, adăugând că ar putea avea lor evacuări masive de locuinţe în zilele următoare.

Digurile sunt consolidate cu saci de nisip pe o distanţă de 191 de kilometri în nord şi vest, considerate drept zone critice, a adăugat ministerul în comunicat.

În capitală, cheiurile sunt închise, iar accesul pe Insula Margareta, în centrul capitalei, este interzis. Cele două hoteluri de pe insulă, Danubius Health Spa şi Grand Hôtel vor fi evacuate cel târziu miercuri la prânz.

În afară de Insula Margareta, cartierul Romai, situat pe malul Dunării, în nordul capitalei ungare, este zona cea mai ameninţată şi, în consecinţă, Guvernul ungar a construit un nou sistem de diguri mobile, pentru care creşterea nivelului apelor în curs va fi un prim test.

Guvernul poate face apel la un personal "anticatastrofă" de aproape 10.000 de persoane, la 3.600 de poliţişti şi aproximativ 8.000 de militari, a declarat Viktor Orban, care a făcut un tur al instalaţiilor de protecţie civilă din ţară.

Drumurile de-a lungul Dunării, pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri nord de Budapesta, ar putea fi inundate începând de miercuri, între Tahitotfalu şi Kisoroszi, dar comunele sunt accesibile din mai multe direcţii şi nu vor fi izolate.

Dunărea va atinge nivelul maxim la Viena în cursul zilei de miercuri

Dunărea va atinge nivelul maxim la Viena, capitala Austriei, în cursul zilei de miercuri, în timp ce oraşele situate mai în amonte de capitala austriacă continuă să fie ameninţate creşterea nivelului apelor.

Portul din Viena a fost inundat începând de marţi, precum şi restaurante din capitala austriacă situate pe malul Dunării, însă instalaţii de canalizare special create pentru combaterea creşterii nivelului apelor ar urma să salveze restul oraşului.

La Viena, debitul Dunării era de 10.500 metri cubi pe secundă miercuri dimineaţa, în timp ce sistemul de canalizare poate absorbi până la 14.000 de metri cubi pe secundă. Acest nivel însă nu va fi atins, potrivit postului de radio public austriac Ö1.

Navigaţia fluvială pe Dunăre rămâne interzisă.

La 80 de kilometri în amonte de Viena, un dig ameninţa să cedeze miercuri dimineaţa, în apropiere de oraşul Krems, au anunţat pompierii, construirea zidului de protecţie de la Theiss fiind începută, a adăugat şeful pompierilor de la faţa locului, Franz Resperger. Patru sate sunt ameninţate, a adăugat el, iar 2.000 de persoane trebuie să fie pregătite pentru evacuare de la faţa locului.

În oraşul Grein, în Austria Superioară, nivelul maxim a fost atins în cursul nopţii, iar, în jurul orei locale 04.00 (05.00, ora României), începea să scadă, la 14,29 metri, a explicat un responsabil de la serviciile hidrografice pentru agenţia de presă austriacă APA. "Am fost la 14 centimetri de o catastrofă", a apreciat primarul oraşului pentru Ö1. Diguri mobile au fost create şi apa s-a acumulat până la limita maximă pe care aceste ziduri de protecţie puteau să o conţină. Numeroase locuinţe se găsesc chiar în spatele digurilor.

În vestul Austriei (landurile federale Vorarlberg, Tirol şi Salzburg), nivelul apelor este în scădere. Lucrări de curăţare a subsolurilor inundate şi căilor ferate blocate au început în zonă. Circulaţia este permisă din nou pe unele căi rutiere.

Circulaţia trenurilor pe calea ferată din Brenner, în vestul ţării, a fost restabilită marţi seara.

Două persoane au murit şi altele două sunt date dispărute în Austria din cauza inundaţiilor.

Oraşele din nordul Cehiei şi cele din estul Germaniei se pregătesc de creşterea nivelului apelor

Inundaţiile, care au provocat moartea a opt persoane în Cehia, afectează bazinul râului Elba, iar oraşele cehe din nord şi cele din estul Germaniei se pregăteau miercuri să reziste în faţa creşterii nivelului apelor.

Praga, capitala Cehiei, a cunoscut o noapte calmă, după mai multe zile de suferinţă cauzată de râul Vltava, un afluent al Elbei, dar teama a apărut în alte locuri.

La ora locală 06.00 (07.00, ora României) inundaţiile afectau oraşul Melnik, la 40 de kilometri nord de Praga, unde Vltava se varsă în Elba şi vor ameninţa oraşul Usti-nad-Labem în cursul nopţii de miercuri spre joi.

În acest oraş, situat la 30 de kilometri de frontiera cu Germania, 3.700 de persoane au fost deja evacuate, în timp ce apele au invadat gara locală.

Nivelul de creştere a apelor aşteptat la Usti-nad-Labem este apropiat de cel înregistrat în 2002, în timpul unor inundaţii dramatice în Europa Centrală, care, doar în Cehia, au provocat moartea a 17 persoane.

Miercuri dimineaţa, mii de locuinţe din nordul Cehiei erau lipsite de electricitate, gaz şi apă potabilă.

După Usti-nad-Labem, inundaţiile vor afecta Germania, unde oraşe situate pe Elba, ca Dresda şi Magdeburg, se pregătesc să rezista în faţa creşterii nivelului apelor.

La Magdeburg, autorităţile au declarat stare de urgenţă şi estimează că râul Elba, al cărui nivel normal este de doi metri, ar putea atinge şapte metri, adică mai mult decât în 2002.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici