INUNDAŢIILE din Europa: Nivelul Dunării a depăşit două recorduri istorice în vestul Ungariei. Nivelul maxim, aşteptat luni la Budapesta

Nivelul apelor Dunării a continuat să crească în Ungaria în noaptea de joi spre vineri, depăşind două recorduri istorice în vestul ţării, în contextul în care nivelul maxim la Budapesta este aşteptat luni.

Urmărește
1545 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢIILE din Europa: Nivelul Dunării a depăşit două recorduri istorice în vestul Ungariei. Nivelul maxim, aşteptat luni la Budapesta

INUNDAŢIILE din Europa: Nivelul Dunării a depăşit două recorduri istorice în vestul Ungariei. Nivelul maxim, aşteptat luni la Budapesta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Mobilizare fără precedent în Ungaria, în faţa viiturii istorice aşteptate pe Dunăre

Ungaria cunoaşte o mobilizare fără precedent, tot spectrul politic şi social unindu-şi eforturile pentru a consolida digurile în faţa viiturii istorice de pe Dunăre, care ameninţă Budapesta şi numeroase localităţi situate de-a lungul fluviului.

În faţa creşterii continue a nivelului apelor, care a făcut deja ravagii în amonte în Germania, Austria, Cehia şi Slovacia, cetăţenii ungari uită de animozităţi şi, cot la cot, în grabă, activişti de extrema dreaptă, romi, evrei, conservatori, socialişti depun eforturi într-un elan de solidaritate mai rar întâlnit în această ţară.

La Budapesta, vârful viiturii este aşteptat pentru luni, cu un nivel de 8,85 de metri, un record istoric în comparaţie cu cei 8,6 metri din 2006. Vineri dimineaţa, nivelul Dunării era de 7,81 de metri în capitală.

Şase mii de membri ai serviciilor de gestionare a catastrofelor sunt mobilizaţi, ajutaţi de aproximativ 3.000 de voluntari, în timp ce aproximativ 16.000 de militari şi poliţişti în rezervă aşteaptă apelul autorităţilor pentru a se alătura operaţiunilor de prevenire a inundaţiilor.

Organizaţii studenţeşti, cercetaşi şi practic întreg spectrul politic lucrează împreună pentru a umple peste două milioane de saci de nisip care vor trebui să protejeze cele 16 puncte cu grad înalt de risc stabilite de-a lungul unei distanţe de 760 de kilometri a fluviului.

"Diferenţele politice trebuie lăsate la o parte. Pe durata viiturii, am hotărât să încetăm toate atacurile împotriva Guvernului", a declarat Attila Mesterhazy, preşedintele celui mai mare partid de opoziţie MSZP (socialist, fost comunist). "Cerem tuturor susţinătorilor noştri să meargă pe diguri", a adăugat el.

Un grup mai puţin obişnuit umple saci cu nisip în cartierul Romai, în nordul Budapestei, cel mai expus indundaţiilor. Acesta este alcătuit din membri ai Gărzii Naţionale Ungare, o emanaţie a partidului de extrema dreaptă Jobbik, şi romi, care reprezintă ţinta atacurilor dreptei.

"Ungarii îşi unesc forţele în caz de urgenţă", a declarat pentru AFP, recunoscătoare, o locuitoare din cartier. "Dacă apele vă ameninţă casele, nimeni nu se preocupă să afle dacă persoana care vă ajută are pielea albă sau brună", a afirmat Gabor Veres, de la Garda Naţională Ungară.

Grupul este un succesor al Gărzii Maghiare, care a fost o formaţiune paramilitară ce organiza marşuri în sate sărace de romi, interzisă de justiţie în 2009. "Este o legendă mediatică faptul că avem probleme cu toţi romii. Doar criminalii din rândul lor ne deranjează", a afirmat Gabor Veres pentru AFP.

Istvan Szilagyi, un rom care locuieşte într-un sat de la nord de Budapesta, a anunţat că a venit împreună "cu câţiva prieteni pentru a-i ajuta pe amicii ungari". "Ne-am luat concediu ca să venim", a adăugat el.

De cealaltă parte a străzii din acest cartier în care a fost ales primarul conservator al Budapestei, Istvan Tarlos, membri ai Coaliţiei Democratice (DK) umplu saci cu nisip, oferindu-l ca exemmplu pe fostul premier Ferenc Gyurcsany, adversarul conservatorilor.

"Eu nu aş fi mers niciodată în viaţa mea la o activitate organizată de Jobbik, deoarece cred că sunt fascişti (...), dar apa vine, se ridică (...) şi, în acest context, nu există romi, persoane fără adăpost sau gărzi aici, ci numai persoane", a anunţat Gabor Szabo, un susţinător al DK în vârstă de 65 de ani care locuieşte în împrejurimi, dar într-un loc sigur.

În apropiere de susţinători ai Jobbik, un tânăr evreu în vârstă de 19 ani, Balazs Müller, student la inginerie electronică, s-a alăturat lucrărilor pe Insula Margareta, pe Dunăre, în centrul Budapestei. "Nu am putut să vin ieri, fiindcă sunt în plină perioadă de examene, dar am venit astăzi, pentru că oraşul are nevoie de toată de mâna de lucru", a declarat el pentru AFP.

Apa se scurge deja uşor peste peretele de nisip de nouă metri, dar o a doua linie de apărare este ridicată la 200 de metri mai departe.

"Eu nu cred că vom fi evacuaţi, dar trebuie să adaug că nu am mai văzut o viitură ca aceasta. Este destul de înfricoşător", a recunoscut Ferencne Szasz, în vârstă de 60 de ani, care locuieşte la câteva străzi de Dunăre.

UPDATE La Rajka, la frontiera cu Austria, serviciile hidrologice au relevat 6,46 de metri la ora 4.00 GMT (7.00,ora României) - recordul precedent datează din 2002 şi era de 6,42 metri -, iar la Nagybajcs, în apropiere de oraşul Györ, la aproximativ 100 de kilometri vest de Budapesta, Dunărea a atins 8,86 de metri vineri dimineaţa la ora 4.00 GMT, faţă de 8,75 metri în 2002.

Györujfalu, un sat cu aproximativ 1.500 de locuitori, în apropiere de Györ, se confruntă cu situaţia cea mai critică, o alunecare de teren slăbind digul de protecţie.

Primarul nu a dat ordinul de evacuare, încă, însă armata ungară a trimis aproximativ 400 de militari să ajute la stabilizarea digului.

Premierul Viktor Orban a petrecut noaptea de joi spre vineri într-o cazarmă din Györ, unde a fost oprită circulaţia pe Podul Petöfi şi unde urma să susţină o conferinţă de presă la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), pentru a oferi ultimele informaţii.

Autorităţile aşteaptă în continuare, pentru luni, nivelul maxim al viiturii la Budapesta, care ar urma să "bată" toate recordurile înregistrate. Ultimul datează din 2006, când a atins un nivel de 8,60 metri, însă autorităţile se aşteaptă ca Dunărea să atingă 8,85 metri de această dată, cu o marjă de eroare de aproximativ 20 de centimetri.

Vineri dimineaţa, nivelul fluviului era de 7,81 metri în capitala ungară.

Aproximativ 10.000 de unguri au petrecut noaptea muncind la diguri de protecţie pe o porţiune de a aproximativ 700 de kilometri a fluviului.

Pentru moment, aproximativ 500 de persoane au fost evacuate, dar numărul ar putea atinge câteva zeci de mii, potrivit celui mai pesimist scenariu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici