- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iranul afirmă că a descoperit a doua cea mai mare rezervă de litiu cunoscută din lume
Iranul afirmă că a descoperit un zăcământ masiv de litiu - un element-cheie în bateriile pentru dispozitive şi vehicule electrice - într-una dintre provinciile sale vestice.
"Pentru prima dată în Iran, o rezervă de litiu a fost descoperită în Hamedan", o provincie muntoasă din vestul ţării, a declarat sâmbătă Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial din cadrul Ministerului iranian al Industriei, Minelor şi Comerţului, citat de televiziunea de stat iraniană.
Ministerul crede că zăcământul conţine 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit "aur alb" pentru industria vehiculelor electrice, aflată în creştere rapidă, potrivit CNBC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Dacă cifra revendicată este exactă, acest lucru ar face ca zăcământul să fie a doua cea mai mare rezervă de litiu cunoscută din lume, după Chile, care deţine 9,2 milioane de tone de acest metal, potrivit U.S. Geological Survey.
Elementul profitabil este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum şi în bateriile reîncărcabile, cum ar fi cele utilizate în telefoanele mobile.
Preţul metalului a urcat vertiginos în ultimul an din cauza cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor lanţului de aprovizionare la nivel mondial şi a inflaţiei, dar a scăzut mai recent, suferind o corecţie pe fondul scăderii vânzărilor de vehicule electrice şi a încetinirii activităţii comerciale în China, piaţa cu cea mai rapidă creştere a vehiculelor electrice.
Dacă informaţia privind depozitul de litiu din Iran este adevărată, ar fi un colac de salvare pentru economia zdrobită a ţării.
Împovărat de mai mulţi ani de sancţiuni internaţionale grele şi confruntat cu o monedă depreciată, care a atins cel mai scăzut nivel faţă de dolar la sfârşitul lunii februarie, Iranul ar beneficia foarte mult de capacitatea de a exporta astfel de resurse valoroase - deşi partenerii săi comerciali ar fi probabil limitaţi din cauza acestor sancţiuni.
Izolat de sistemul financiar global, Iranul continuă să aibă parte de sancţiuni din partea naţiunilor occidentale care acuză Teheranul că furnizează Rusiei arme care sunt folosite în războiul său din Ucraina. De asemenea, guvernul iranian a petrecut aproape 6 luni reprimând în mod violent drepturile femeilor şi protestatarii antiguvernamentali.
În ceea ce priveşte piaţa globală a litiului, o astfel de suplimentare la rezervele cunoscute la nivel mondial ar putea împinge preţurile metalului şi mai jos, în funcţie de capacitatea Iranului de a exporta.
Iranul este, de asemenea, unul dintre principalii producători mondiali de petrol şi gaze, dar incapacitatea sa de a exporta pe scară largă din cauza sancţiunilor i-a redus capacitatea de a aduce venituri şi valută străină, precum şi capacitatea de a contribui la aprovizionarea globală.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO