Islamiştii egipteni, hotărâţi să îşi continue protestele, în pofida ameninţărilor

Susţinătorii preşedintelui egiptean demis se declarau, duminică, hotărâţi să îşi continue mobilizarea, în pofida ameninţărilor puterii de a dispersa cu forţa reuniunile lor de la Cairo, la o zi după decesul a 72 de persoane în confruntările cu poliţia.

Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului Islamiştii egipteni, hotărâţi să îşi continue protestele, în pofida ameninţărilor

Islamiştii egipteni, hotărâţi să îşi continue protestele, în pofida ameninţărilor (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Violenţe sporadice soldate cu răniţi au avut loc în continuare în cursul nopţii în provincie, în special la Port-Said, pe canalul Suez.

"Sunt sentimente de tristeţe şi furie, dar şi o enormă hotărâre", în tabăra susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Fraţilor Musulmani, Gehad el-Haddad.

Haddad a respins orice compromis care ar presupune acceptarea destituirii lui Morsi, primul preşedinte al ţării ales în mod democratic şi a cărui revenire este cerută de Fraţii Musulmani drept condiţie prealabilă pentru orice discuţie.

"Acceptăm orice iniţiativă cu condiţia ca ea să se bazeze pe reinstaurarea legitimităţii şi anularea loviturii de stat. Nu vom negocia cu armata", a declarat el.

În apropierea moscheei Rabaa al-Adawiya, în nord-estul Cairo, mai multe mii de susţinători ai lui Morsi instalaţi acolo de o lună au petrecut încă o noapte în corturi, în mijlocul afişelor şi bannerelor cu figura lui Morsi.

Ignorând ameninţarea autorităţilor cu privire la o acţiune în forţă "foarte curând", unii scandau "Sissi pleacă!", la adresa şefului armatei şi noului lider puternic al ţării, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

Ministrul de Interne Mohamed Ibrahim a promis o intervenţie "în cadrul legii" cu "cât mai puţine pierderi posibile". El le-a cerut protestatarilor să părăsească zonele din proprie iniţiativă "pentru a evita vărsarea de sânge".

Bilanţul de 72 de morţi al confruntărilor de sâmbătă dimineaţa de la Cairo, confirmat de Ministerul egiptean al Sănătăţii, este cel mai mare de la destituirea de către armată a lui Mohamed Morsi, la 3 iulie.

Confruntările, pentru care cele două tabere aruncă responsabilitatea una asupra celeilalte, au izbucnit la câteva ore după dispersarea manifestaţiilor masive rivale, vineri, ale susţinătorilor armatei şi Fraţilor Musulmani.

Secretarul de Stat american John Kerry s-a declarat "foarte îngrijorat" de această ultimă "explozie de violenţă", care ridică la 300 numărul persoanelor ucise în tulburările politice din ultima lună.

Organizaţia Human Rights Watch a denunţat un "dispreţ criminal" al autorităţilor "pentru viaţa oamenilor".

Aceste decese arată "o voinţă şocantă din partea poliţiei şi a unor politicieni de a spori nivelul de violenţă împotriva manifestanţilor pro-Morsi", apreciază directorul HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Nadim Houry.

Violenţe au izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe zone din ţară, în special la Port-Said, la intrarea de nord a canalului Suez, unde 15 persoane au fost rănite în ciocnirile dintre susţinătorii şi opozanţii lui Morsi, potrivit agenţiei oficiale Mena.

Un medic de spital contactat de AFP a declarat că a văzut "cinci răniţi, dintre care doi în stare gravă cu răni de gloanţe la gât şi abdomen".

Port-Said este unul dintre oraşele cele mai sensibile din Egipt de la meciul de fotbal tragic de la începutul lui 2012 soldat cu moartea a 70 de persoane. Oraşul portuar a fost de atunci teatrul a numeroase confruntări sângeroase pe fondul tensiunilor legate de sport şi de politică.

Sediul local al Fraţilor Musulmani din Menoufeya, în Delta Nilului, a fost incendiat în cursul nopţii în urma unor incidente între cele două tabere, a anunţat presa.

Generalul Sissi a cerut, vineri, populaţiei să manifesteze ca să-i ofere un "mandat pentru a termina cu terorismul", o ameninţare abia voalată la adresa taberei pro-Morsi.

Reuniunile masive în favoarea liderului instituţiei militare care au urmat au demonstrat că poporul "vrea o stabilizare sub protecţia armatei", a afirmat Ministerul de Interne.

Islamiştii s-au mobilizat, de asemenea, vineri, pentru a-l susţine pe Morsi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici