Israelul dă o ultimă şansa Hamas pentru încetarea focului: sunteţi de acord cu termenii acordului sau intrăm în Rafah

Înalţi oficiali israelieni le-au spus omologilor lor egipteni, vineri seara, că vor da negocierilor cu ostaticii cu Hamas "o ultimă şansă" înainte de a merge mai departe cu invazia terestră a sudului Fâşiei Gaza şi a oraşului Rafah.

1951 afișări
Imaginea articolului Israelul dă o ultimă şansa Hamas pentru încetarea focului: sunteţi de acord cu termenii acordului sau intrăm în Rafah

Oficialii egipteni continuă să aibă îngrijorări serioase cu privire la o invazie israeliană a oraşului Rafah, despre care cred că ar putea duce la o „încercare în masă" de trecere a frontierei, provocând zeci, dacă nu sute de mii de palestinieni să intre pe teritoriul egiptean.

Un oficial israelian a confirmat că Israelul este pregătit să se mulţumească cu eliberarea a mai puţin de 40 de ostatici vii, aşa cum s-a propus anterior, dar şi că nu va fi de acord ca doar 20 de ostatici să fie eliberaţi, aşa cum Hamas a sugerat în contactele indirecte recente, arată Times of Israel. Mai degrabă, se arată în raport, Israelul consideră că Hamas deţine 33 de ostatici vii care îndeplinesc aşa-numita denumire "umanitară" – adică femei, copii, bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani şi bolnavi – şi insistă ca toţi să fie eliberaţi.

Oficialul israelian a declarat că Israelul a avertizat că nu va fi de acord cu tergiversarea de către Hamas, în special de către liderul său din Gaza, Yahya Sinwar, cu privire la acordul cu ostatici în încercarea de a împiedica operaţiunea Forţelor de Apărare Israeliene şi a menţionat că au fost chemate forţe de rezervă. „Aceasta este ultima şansă înainte de a intra în Rafah", a spus oficialul, potrivit ştirilor Channel 12.  Este vorba despre „fie un acord în viitorul apropiat, fie Rafah", a spus sursa.

Sinwar, arhitectul masacrului din 7 octombrie, se crede că se ascunde în reţeaua de tuneluri Hamas din zona Rafah, cu ostatici în imediata apropiere ca scuturi umane.

Şeful informaţiilor din Egipt, Abbas Kamel, a mers vineri în Israel cu o propunere de pace din partea Hamas. Teroriştii ar fi de acord cu eliberarea a 20 de ostatici în schimbul a trei săptămâni de încetare a focului, renunţarea la invazia oraşului Rafah şi eliberarea mai multor deţinuţi palestinieni închişi pentru acte de terorism. Între timp, Israelul luptă pe două fronturi şi a bombardat ţinte Hamas din Gaza şi hezbollah din Liban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici