Iurie Leancă: Apropierea Republicii Moldova de UE este o necesitate

Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană "nu este o opţiune, este o necesitate", afirmă, într-un interviu acordat Europa Liberă, premierul interimar moldovean Iurie Leancă, pledând pentru continuarea reformelor instituţionale şi pentru stabilitate politică.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Iurie Leancă: Apropierea Republicii Moldova de UE este o necesitate

Iurie Leancă (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

"Apropierea de Uniunea Europeană nu este o opţiune, este o necesitate", a declarat Leancă.

"Republica Moldova nu are şansa de a deveni un stat funcţional, un stat stabil, previzibil, un stat care acţionează în interesul cetăţeanului, un stat care poate beneficia de sprijinul partenerilor săi din Vest, dar şi din Est, în afara acestei strategii de integrare europeană, care (...) înseamnă şi locomotiva sau forţa motrice în efortul de a moderniza ţara noastră. Pe plan naţional, integrarea europeană nu înseamnă nimic altceva decât acest proces de asanare, de reformare, de remodelare a felului nostru de a fi, de a acţiona, de a gândi", a adăugat Iurie Leancă.

"Nu este un proces simplu. Este un proces foarte, foarte complicat. Este un proces care trebuie să vizeze mult mai multe lucruri decât, pur si simplu, structura unei instituţii. În primul rând, trebuie să vizeze mentalitatea, felul nostru de a gândi, felul nostru de a reacţiona, felul nostru de a percepe anumite fenomene, dar şi de a contribui la eradicarea acestor fenomene, dacă vorbim de fenomene negative, cum ar fi corupţia, cum ar fi ineficienţa instituţiilor, cum ar fi deseori un fel de anarhie, pe care nu ştiu de ce unii o confundă cu democraţia. Democraţia nu înseamnă doar drepturi, înseamnă responsabilităţi. Democraţia nu înseamnă doar alegeri anticipate, înseamnă altceva. Înseamnă, în primul rând, supremaţia legii, crearea unei clase de mijloc. Doar în baza acestor elemente fundamentale se poate clădi o societate democratică", a subliniat Leancă.

"Guvernul care a fost demis în 6 martie (...) a reuşit să realizeze numeroase progrese. Partidele, actorii politici au demonstrat, în linii mari, înţelegerea problemelor, complexităţii moştenirii politice, au dat dovadă de responsabilitate, începând cu finanţele publice. (...) Uitaţi-vă la parametrii principali: deficitul bugetar şi asa mai departe; nu a fost un exerciţiu simplu. Eu sunt absolut convins că guvernul, care a fost expresia acestei coaliţii de până acum, a demonstrat capacitate şi suficientă voinţă politică pentru a merge înainte. Din acest motiv, nu pot decât să regret actul din 6 martie, când guvernul a fost demis fără suficiente motive pentru acest lucru, într-o perioadă absolut critică pentru a reuşi să avansăm", insistă premierul interimar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici