Iurie Leancă: Republica Moldova ar putea accepta un compromis privind statutul Transnistriei

R.Moldova ar putea accepta un compromis "rezonabil" referitor la un statut special al Transnistriei, fapt ce ar garanta populaţiei din regiune un anumit grad de autoguvernare, a declarat joi premierul moldovean Iurie Leancă, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York, relatează PRO TV Chişinău.

Urmărește
529 afișări
Imaginea articolului Iurie Leancă: Republica Moldova ar putea accepta un compromis privind statutul Transnistriei

Premierul moldovean Iurie Leancă (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Viziunea Guvernului Republicii Moldova privind soluţia finală a conflictului (transnistrean) este lipsită de ambiguitate. În primul rând, o soluţie cuprinzătoare şi viabilă trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării", a declarat Leancă, citat într-un comunicat, publicat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.

Leancă a subliniat că reintegrarea statului este o prioritate strategică a Executivului. El a afirmat că Chişinăul este "deschis unui compromis rezonabil referitor la un statut special al regiunii (transnistrene) în cadrul Republicii Moldova, fapt ce ar oferi populaţiei din stânga Nistrului un nivel confortabil şi garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieţii publice".

Premierul moldovean a menţionat că unul dintre obstacolele în calea soluţionării acestui conflict este arsenalul militar străin care încă se află pe teritoriul ţării. El a reiterat cererea Republicii Moldova privind retragerea definitivă a forţelor militare ruse din Transnistria, în conformitate cu angajamentele internaţionale.

"Trebuie să existe un spaţiu constituţional, economic şi de apărare unic în interiorul frontierelor recunoscute la nivel internaţional ale Republicii Moldova", a declarat Leancă.

Totodată, în opinia lui, Republica Moldova trebuie să fie "un stat funcţional, care continuă să avanseze în direcţia europeană şi oferă populaţiei de pe ambele maluri (ale Nistrului) dreptul de a beneficia în mod egal de parteneriatul nostru cu Uniunea Europeană".

De asemenea, în discursul său de la ONU, premierul a menţionat că Republica Moldova desfăşoară un program de reformare în mai multe domenii, precum cel politic, economic, instituţional, legislativ, demografic şi judiciar.

"Avem un angajament ferm de a construi un stat de drept bazat pe principii de transparenţă şi responsabilitate", a afirmat Leancă, apreciind că prin eforturile sale, Republica Moldova a devenit "un partener credibil pe plan internaţional".

Înainte de a prezenta la Adunarea Generală a ONU, premierul moldovean a avut o întâlniri cu omologul său japonez Shinzo Abe, preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici