Japonia: Două proiectile artizanale, lansate în apropierea unei baze militare americane

Două proiectile artizanale au fost lansate în noaptea de joi spre vineri în proximitatea unei baze militare americane situate în apropiere de Tokyo, fără a provoca victime sau pagube materiale, a anunţat poliţia japoneză.

Urmărește
391 afișări
Imaginea articolului Japonia: Două proiectile artizanale, lansate în apropierea unei baze militare americane

Două proiectile artizanale, lansate în apropierea unei baze militare americane din Japonia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Incidentul s-a produs în jurul orei 23.30, joi seara, în apropierea bazei aeriene americane Yokota. Locuitorii din vecinătate au auzit explozii. Poliţia a descoperit la faţa locului două tuburi de oţel, cabluri şi baterii. Nu au fost semnalate pagube", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Tokyo.

Armata americană a confirmat, într-un comunicat, descoperirea unui "sistem de lansare artizanal în exteriorul bazei Yokota".

"Nu au fost răniţi şi nu am înregistrat nicio pagubă în incinta bazei. Tratăm cu foarte mare seriozitate aceste lucruri care aduc atingere securităţii instalaţiilor noastre şi cooperării noastre" cu poliţia japoneză, continuă comunicatul.

Potrivit presei japoneze, cele două tuburi au fost îngropate, cu excepţia părţii superioare, care era îndreptată în direcţia bazei militare americane.

Proiectilele nu fuseseră găsite vineri dimineaţa de poliţie.

În absenţa oricărei revendicări, poliţia suspectează că această acţiune ar putea fi opera activiştilor de extremă stânga, potrivit agenţiei de presă Jiji şi altor publicaţii. Potrivit televiziunii NTV, un lider al grupului acestei mişcări a fost arestat joi şi acţiunea împotriva bazei ar putea fi o răzbunare a apropiaţilor săi.

Tot potrivit acestei televiziuni, un incident similar s-a produs în urmă cu patru ani, în timp ce poliţia a asediat o ascunzătoare a acestui grup, Facţiunea muncitorilor revoluţionari.

Japonia, pe teritoriul căreia se află aproape 50.000 de militari americani, este legată de Statele Unite printr-un tratat de apărare mutuală.

Prezenţa militară americană este totuşi contestată de o parte a populaţiei japoneze, în special pe insula meridională Okinawa, dar în ultimii ani nu a fost înregistrat niciun incident violent cu conotaţie politică.

Reînnoirea în 1960 a tratatului de securitate japonezo-american a generat însă mari manifestaţii antiamericane în capitala japoneză.

În anii 1970, Japonia a avut de-a face şi cu un grup radical de extremă-stânga, Armata roşie japoneză, care a participat la numeroase acţiuni armate alături de grupările palestiniene, în special pe aeroportul Lod din Tel Aviv, în Israel, în 1972 (26 de morţi).

Incidentul de vineri are loc într-un context de tensiuni tot mai mari între China şi Japonia şi cu câteva zile înainte de sosirea la Tokyo a vicepreşedintelui american Jo Biden.

În urma deciziei de impunere a unei zone de identificare aeriană asupra unei părţi extinse a Mării Chinei de Est, ce înglobează insulele administrate de Japonia dar revendicate de Beijing, Biden vine la Tokyo pentru a reafirma susţinerea americană pentru aliatul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici