Japonia refuză să trimită nave pentru misiunea SUA din Golful Persic

Japonia nu va trimite nave militare pentru misiunea maritimă din Golful Persic coordonată de Statele Unite, afirmă surse guvernamentale de la Tokyo citate de publicaţia Mainichi.

Urmărește
1836 afișări
Imaginea articolului Japonia refuză să trimită nave pentru misiunea SUA din Golful Persic

Japonia refuză să trimită nave pentru misiunea SUA din Golful Persic

Conform surselor citate, Japonia ar putea trimite avioane de patrulare în zona Strâmtorii Hormuz şi a Golfului Persic.

"Monitorizăm cu atenţie situaţia şi continuăm să colectăm informaţii, prin colaborarea strânsă cu Statele Unite şi cu alte ţări", a declarat Yoshihide Suga, secretar de stat în cadrul Guvernului nipon.

La rândul său, Guvernul Angela Merkel a respins, miercuri seară, solicitarea Administraţiei Donald Trump adresată Germaniei de a participa la misiunea navală din Golful Persic, care are rolul contracarării acţiunilor Iranului.

Administraţia Donald Trump a cerut oficial mai multor ţări aliate să participe la o coaliţie militară internaţională pentru securizarea tranzitului navelor prin Strâmtoarea Hormuz, situată la intrarea în Golful Persic.

Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reacţie la o măsură similară adoptată de Londra. Marea Britanie a anunţat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic, în contextul în care Iranul a capturat un petrolier britanic.

Rusia şi Iranul au anunţat marţi semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciţii navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite şi Marea Britanie.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, săptămâna trecută, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Acum trei săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Taguri:
japonia,
sua,
iran

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici