- Home
- Externe
- TOKYO, (22.01.2015, 08:15)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Japonia se află sub presiune cu 24 de ore înainte de expirarea ultimatumului SI
Guvernul japonez se afla sub o presiune puternică, joi, cu aproximativ 24 de ore înainte de încheierea ultimatumului dat de gruparea Stat Islamic (SI), care ameninţă să execute doi ostatici niponi dacă nu va primi o răscumpărare de 200 de milioane de dolari.
Urmărește
510 afișări
Japonia se află sub presiune cu 24 de ore înainte de expirarea ultimatumului SI
Premierul Shinzo Abe şi şeful diplomaţiei Fumio Kishida activează de marţi toate canalele diplomatice (Turcia, Franţa, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Iran, Iordania etc) pentru a încerca să obţină "eliberarea imediată" a japonezilor Haruna Yukawa şi Kenji Goto, deţinuţi de jihadişti.
Marţi a fost difuzată o înregistrare video în care SI îşi afirmă intenţia de a ucide doi ostatici dacă nu primeşte suma cerută în 72 de ore.
Citeşte şi:
Gruparea SI ameninţă că va ucide doi ostatici japonezi dacă nu primeşte răscumpărare 200 de milioane de dolari. REACŢIA Guvernului nipon - VIDEO
Abe, care se afla atunci în Orientul Mijlociu, unde a oferit un ajutor umanitar de 200 de milioane de dolari pentru populaţia care a căzut victimă avansării SI în Siria şi Irak, a jurat "să nu cedeze în faţa terorismului".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
-
Războiul din Ucraina, ziua 1037. Ucraina primeşte 150 de milioane de euro de la UE pentru mese şcolare şi proiecte de redresare / Biden ordonă Pentagonului să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina
-
O rachetă rusească de apărare aeriană ar fi putut doborî avionul azer - presă
Tokyo plăteşte preţul "pacifismului său activ", o dorinţă din ce în ce mai afirmată de a juca un rol internaţional în rezolvarea crizelor fără încălcarea interdicţiei constituţionale de a recurge la ofensive militare.
Ceea ce vrea înainte de toate SI "este să folosească această ocazie pentru a atrage atenţia lumii: gruparea arată astfel că vede Japonia ca pe un membru al blocului condus de Statele Unite împotriva sa", subliniază Misa Kanaya, cercetătoare la institutul pentru Orientul Mijlociu.
Ultimatumul expiră "vineri, la ora 14.50" (07.50 ora României), a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yoshihide Suga, care a adăugat joi că Japonia "încă nu ştie situaţia exactă în care se află ostaticii", în lipsa unui contact, chiar şi indirect, cu răpitorii.
Într-o înregistrare video realizată în octombrie înainte de a intra în zona controlată de SI, jurnalistul japonez răpit Kenji Goto explica cum a plecat în căutarea lui Haruna Yukawa, fondatorul unei mici firme de securitate, care fusese capturat în august.
"Dacă mi se întâmplă ceva, responsabilitatea este în totalitate a mea", insista el în acest document.
Un ghid al lui Goto, care a vorbit miercuri la televiziunile japoneze, a primit misiunea de a-i contacta familia în cazul în care bărbatul nu mai dădea niciun semn de viaţă mai mult de o săptămână, ceea ce s-a şi întâmplat de fapt.
Soţia jurnalistului independent, un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani obişnuit cu zone ostile, a primit încă din noiembrie o serie de e-mailuri de la un aşa-zis membru SI care îi cerea bani.
Într-un schimb de mesaje pe Internet între un jurnalist al postului public japonez NHK şi un "purtător de cuvânt al SI", acesta din urmă insistă asupra faptului că SI nu va face concesii, presând Guvernul să accepte cererea sa, repetând că "lupta nu este economică, ci psihologică".
Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez evită sistematic să răspundă direct la întrebarea "va plăti sau nu statul?". "Poziţia noastră nu s-a schimbat, nu ne vom plia în faţa ameninţărilor teroriste", se limitează el să repete, sugerând astfel că nu se va plăti nicio răscumpărare.
Pe de altă parte, premierul a ordonat miercuri să "se mobilizeze toate mijloacele pentru salvarea celor doi bărbaţi", ceea ce pare contradictoriu, subliniază presa.
Ministrul Apărării, Gen Nakatani, care se afla la Londra, a confirmat totuşi că Guvernul nipon este îndemnat din exterior să nu dea niciun ban SI, vorbind despre o "atitudine fermă" din partea omologului său britanic, potrivit jurnaliştilor.
Presa a afirmat că Japonia a plătit deja în trecut bani celor care au luat ostatici cetăţeni ai săi.
De această dată, având în vedere suma mare şi faptul că cei doi bărbaţi deţinuţi au intrat într-o zonă riscantă în deplină cunoştinţă de cauză, se poate presupune că nu se va plăti nimic, consideră o parte dintre ziare.
"Japonia nu are altă opţiune decât să afirme sus şi tare că luptă împotriva terorismului", tranşează Toshiyuki Shikata de la Universitatea din Tokyo.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe