Japonia va deversa apa radioactivă de la Fukushima în ocean

Japonia va începe să elibereze apă radioactivă tratată în ocean, după aprobarea de către agenţia de pază nucleară a Naţiunilor Unite pentru un plan controversat care vine la 12 ani după accidentul nuclear de la Fukushima.

Urmărește
1310 afișări
Imaginea articolului Japonia va deversa apa radioactivă de la Fukushima în ocean

Planul de eliberare a apelor uzate epurate este în lucru de ani de zile, ministrul Mediului din Japonia declarând în 2019 că „nu există alte opţiuni”, deoarece spaţiul se epuizează pentru a depozita materialul contaminat.

Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a sosit marţi în Japonia pentru a vizita Fukushima şi a prezenta prim-ministrului Fumio Kishida analiza de siguranţă a organismului ONU .

Însă aprobarea ONU nu a făcut nimic pentru a-i asigura pe rezidenţii tulburaţi din ţările vecine şi pe pescarii locali care încă simt impactul dezastrului din 2011.

Cutremurul şi tsunami ul devastator din 2011 au deteriorat sistemele de alimentare cu energie şi de răcire ale centralei nucleare de la Fukushima, rezultând supraîncălzirea miezurilor reactorului şi contaminarea apei din interiorul centralei cu material foarte radioactiv.

De atunci, a fost pompată apă nouă pentru a răci resturile de combustibil din reactoare. În acelaşi timp, s-au scurs apa subterană şi de ploaie, rezultând apă radioactivă care acum trebuie să fie stocată şi tratată. 

Care sunt riscurile?

Apa radioactivă conţine unele elemente periculoase, dar majoritatea acestora pot fi îndepărtate din apă, a transmis TEPCO.

Problema reală este un izotop de hidrogen numit tritiu radioactiv, care nu poate fi îndepărtat. În prezent, nu există nicio tehnologie disponibilă pentru a face acest lucru.

Dar guvernul Japoniei şi AIEA spun că apa contaminată va fi foarte diluată şi eliberată lent de-a lungul deceniilor, potrivit CNN

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici