Planul de eliberare a apelor uzate epurate este în lucru de ani de zile, ministrul Mediului din Japonia declarând în 2019 că „nu există alte opţiuni”, deoarece spaţiul se epuizează pentru a depozita materialul contaminat.
Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a sosit marţi în Japonia pentru a vizita Fukushima şi a prezenta prim-ministrului Fumio Kishida analiza de siguranţă a organismului ONU .
Însă aprobarea ONU nu a făcut nimic pentru a-i asigura pe rezidenţii tulburaţi din ţările vecine şi pe pescarii locali care încă simt impactul dezastrului din 2011.
Cutremurul şi tsunami ul devastator din 2011 au deteriorat sistemele de alimentare cu energie şi de răcire ale centralei nucleare de la Fukushima, rezultând supraîncălzirea miezurilor reactorului şi contaminarea apei din interiorul centralei cu material foarte radioactiv.
De atunci, a fost pompată apă nouă pentru a răci resturile de combustibil din reactoare. În acelaşi timp, s-au scurs apa subterană şi de ploaie, rezultând apă radioactivă care acum trebuie să fie stocată şi tratată.
Apa radioactivă conţine unele elemente periculoase, dar majoritatea acestora pot fi îndepărtate din apă, a transmis TEPCO.
Problema reală este un izotop de hidrogen numit tritiu radioactiv, care nu poate fi îndepărtat. În prezent, nu există nicio tehnologie disponibilă pentru a face acest lucru.
Dar guvernul Japoniei şi AIEA spun că apa contaminată va fi foarte diluată şi eliberată lent de-a lungul deceniilor, potrivit CNN.