Japonia va testa primul avion de vânătoare invizibil pe radar în ianuarie

Grupul japonez cu activitate în industria grea Mitsubishi Heavy Industries (MHI) va construi împreună cu alte întreprinderi japoneze prototipul unui avion de vânătoare invizibil pe radar, primul zbor de testare fiind prevăzut în ianuarie 2015, scrie un ziar nipon în ediţia de marţi.

Urmărește
462 afișări
Imaginea articolului Japonia va testa primul avion de vânătoare invizibil pe radar în ianuarie

Japonia va testa primul avion de vânătoare invizibil pe radar în ianuarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cazul în care acest proiect se va concretiza, acesta va fi primul avion de vânătoare conceput intergal de către Japonia de la sfârşitul anilor '70 - de la crearea avionului de tip Mitsubishi F-1 - şi până în prezent.

Potrivit ziarului Mainichi Shimbun, consorţiul condus de gigantul MHI încearcă să pună la punct o aeronavă cu performanţe similare celor ale avionului american de tip F-35, pe care Japonia l-a ales la sfârşitul lui 2011 în vederea echipării armatei şi consolidării securităţii ţării într-un context regional de incertitudine şi tensiuni cu Coreea de Nord şi China.

Publicaţia evocă un proiect în valoare totală de 39,2 miliarde de yeni (286 de milioane de euro).

Ministerul Apărării va proceda ulterior la o serie de teste, pe o perioadă de doi ani, după care se va pronunţa în legătură cu o eventuală comandă la orizontul lui 2019, precizează aceeaşi sursă.

Grupul MHI nu a putut să fie contactat imediat pentru a confirma informaţia.

Potrivit presei nipone, Japonia speră ca în realizarea prototipului avionului de vânătoare invizibil pe radar să folosească propriile tehnologii, utilizate pentru producerea a numeroase aeronave străine, şi să-şi extindă influenţa militară.

În virtutea articolului 9 al Constituţiei pacifiste din 1947, arhipelagul a renunţat "pentru întotdeauna" la război şi nu poate, teoretic, să se doteze cu capacităţi ofensive.

Însă premierul Shinzo Abe a decis, la începutul lui iulie, să autorizeze Forţele de Autoapărare, care sunt unele dintre cele mai bine echipate din lume, să participe la operaţiuni militare externe cu scopul de a ajuta aliaţi, o premieră de la intrarea în vigoare a Constituţiei.

De asemenea, Japonia a anulat în aprilie, în anumite condiţii, interdicţia pe care şi-a impus-o de a nu vinde armament în străinătate.

Pentru a-şi justifica opţiunile, Shinzo Abe invocă de mai mullte luni ameninţări tot mai mari la adresa ţării şi locuitorilor ei, referindu-se în mod transparent la ambiţiile regionale ale Chinei.

Relaţiile dintre Beijing şi Tokyo, principalele două puteri economice asiatice, sunt la un nivel foarte scăzut din toamna lui 2012, din cauza unui diferend teritorial cu privire la nişte insuliţe nelocuite din Marea Chinei de Est, dar şi din cauza unor dispute din istoria celor două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici