Jeb Bush nu exclude posibilitatea ca SUA să permită din nou folosirea torturii

Jeb Bush, candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale americane, a refuzat joi să excludă reluarea utilizării torturii, în anumite circumstanţe, de către administraţia SUA, relatează Associated Press în pagina electronică.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului Jeb Bush nu exclude posibilitatea ca SUA să permită din nou folosirea torturii

Jeb Bush (Foto: AFP / Mediafax Foto)

"Nu vreau să fac o declaraţie definitivă, generală", a declarat Bush în faţa republicanilor din statul Iowa, întrebat dacă va menţine sau va anula ordinul preşedintelui Barack Obama care interzice tehnicile brutale de interogare folosite de CIA.

"Când eşti preşedinte, cuvintele tale contează", a adăugat el.

Fostul guvernator al statului Florida a precizat că, în general, consideră că tortura nu este adecvată şi se bucură că fratele său, fostul preşedinte George W. Bush, a pus capăt în mare parte utilizării acestor tehnici de către CIA înainte de a-şi încheia mandatul.

CIA a folosit simularea înecului, lovirea, nuditatea, privarea de somn, umilirea şi alte metode pentru a constrânge deţinuţi Al-Qaida să facă mărturii - metode pe care armata nu are voie să le folosească asupra prizonierilor de război.

Un raport al Senatului, dat publicităţii anul trecut, cita date ale Agenţiei Centrale de Informaţii care arătau că aceste tehnici au fost mai brutale decât se ştia anterior, nu au adus informaţii esenţiale şi că CIA a minţit în legătură cu ele.

Jeb Bush a apreciat însă că aceste tehnici au fost eficiente şi au adus informaţii, dar acum există "un mediu diferit".

El a sugerat că ar putea exista unele ocazii când interogatoriile brutale sunt necesare pentru a menţine ţara în siguranţă. "De aceea nu spun că în orice condiţie, în orice scenariu posibil", a adăugat el.

Ulterior, Bush a afirmat că există o diferenţă între tehnicile dure de interogare şi tortură, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. "Nu ştiu. Spun doar că, dacă voi fi preşedintele Statelor Unite, iau această ameninţare în serios", a subliniat el.

Bush încearcă să se disocieze de unele dintre măsurile nepopulare ale fratelui său, dar în acelaşi timp îl laudă.

Discutând despre războiul din Irak, de exemplu, Bush, care a recunoscut anterior că spionajul nu a susţinut decizia invaziei, a afirmat joi că a învăţat din unele greşeli făcute, inclusiv decizia de a desfiinţa armata irakiană. El a explicat că inclusiv fratele său consideră acum că aceasta a fost o decizie greşită.

Bush consideră că gruparea teroristă Stat Islamic s-a extins din cauza eşecului lui Obama de a negocia un acord care să permită trupelor americane să rămână în Irak în 2011. Întrebat dacă este adevărat că nu ar exista gruparea Stat Islamic dacă Irakul nu ar fi fost invadat, el a răspuns că nu se poate şti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici