Opt capete de acuzare sunt reţinute împotriva fostului lider la grupării Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), între care „complot vizând oferirea de susţinere Al-Qaida şi AQMI, complot în vederea luării de ostatici, răpire de persoane beneficiind de o protecţie internaţională şi complot vizând utilizarea unei arme de distrugere în masă”.
„Mokhtar Belmokhtar a lansat, în urmă cu mai mulţi ani, un regim de teroare care să îi servească scopul autoproclamat al unui jihad sângeros împotriva Occidentului. Eforturile sale au culminat cu o asediere sângeroasă a zeci de persoane, între care şi trei americani, iar altor câtorva sute (de persoane) le este teamă pentru viaţa lor”, se arată într-un comunicat al procurorului.
„Belmokhtar a provocat teroarea şi (a vărsat) sângele acestor persoane nevinovate, iar noi avem intenţia să îl dămîn judecată”, a adaugă procurorul Preet Bharara, subliniind că acuzatul este un fugar.
Acest lider jihadist, în vârstă de 41 de ani, a creat la sfârşitul lui 2012 o unitate combatantă, „Semnatarii cu sânge”, cu scopul de a ieşi de sub tutela AQMI, în care a intrat în disidenţă în octombrie 2012, potrivit unor experţi.
În ianuarie 2013, el a revendicat un atac sângeros şi o luare masivă de ostatici într-un complex de exploatarea gazelor naturale, la In Amenas, în Sahara algeriană, care s-a soldat cu moartea a 38 de persoane, inclusiv trei americani, şi a 29 de răpitori.
Prezentat ca mort de către Ciad în aprilie, Belmokhtar a revendicat, de asemenea, un dublu atentat sinucigaş în Niger, soldat cu aproximativ 20 de morţi, în mai, şi a ameninţat cu lovituri ţări angajate în Mali.
Condamnat la moarte în două rânduri de către justiţia algeriană, el ar fi ordonat asasinarea a patru francezi în Mauritania, în decembrie 2007, luarea ca ostatici a doi canadieni, în 2008, şi a trei spanioli şi doi italieni în 2009.
Începând de luna trecută, Washingtonul oferă o recompensă în valoare de până la 23 de milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii care va conduce la capturarea acestuia sau a liderului sectei islamiste nigeriene Boko Haram.
Canada a anunţat şi ea, pe 26 iunie, că a angajat proceduri judiciare împotriva acestuia, pentru rolul pe care l-a ajucat în răpirea a doi diplomaţi canadieni, în urmă cu cinci ani.