- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Joachim Gauck a fost ales preşedinte al Germaniei
Fostul pastor originar din RDG Joachim Gauck a fost ales, duminică, preşedinte al Germaniei. În vârstă de 72 de ani, independent politic, Gauck a obţinut 991 de voturi din cele 1.232 exprimate în cadrul Adunării Federale desemnate să aleagă preşedintele, o funcţie mai mult onorifică.
Joachim Gauck (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Joachim Gauck a eşuat în a deveni preşedinte în 2010. Foarte respectat, acest neobosit apărător al libertăţilor, angajat într-o mişcare contestatară la sfârşitul dictaturii est-germane, a prezidat timp de zece ani organismul desemnat să gestioneze numeroase dosare ale STASI, poliţia politică a RDG, după căderea Zidului Berllinului.
Acest scrutin prezidenţial anticipat a fost necesar după demisia, la 17 februarie, a conservatorului Christian Wulff, suspectat de corupţie, un caz care a generat scandal în Germania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Mandatul prezidenţial este de cinci ani. Preşedintele ocupă o funcţie în special onorifică, dar el poate fi o autoritate morală.
Adunarea Federală reuneşte 620 de deputaţi din Bundestag şi un număr egal de reprezentanţi ai landurilor.
Gauck, care s-a angajat în favoarea libertăţilor la sfârşitul dictaturii comuniste est-germane, a fost ales din primul tur de scrutin.
Alegerea sa s-a desfăşurat fără emoţii, în măsura în care toate partidele majorităţii şi opoziţiei, cu excepţia stângii radicale, Die Linke, au convenit să îi susţină candidatura.
Die Linke, care reuneşte în special nostalgici ai RDG, a preferat-o pe Beate Klarsfeld, care a făcut din urmărirea naziştilor motorul vieţii sale.
Acest scrutin prezidenţial anticipat era necesar în urma demisiei conservatorului Christian Wulff după doar 20 de luni de mandat. Wulff s-a aflat în centrul unui scandal de corupţie care a generat mult zgomot şi a pătat imaginea funcţiei prezidenţiale.
Joachim Gauck a supervizat timp de zece ani, după căderea Zidului Berlinului, arhivele STASI, poliţia politică est-germană care deţinea milioane de dosare ale cetăţenilor din RDG.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.