- Home
- Externe
- BAZA LEWIS MCCHORD, SUA, (09.11.2014, 17:26)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kenneth Bae şi Matthew Miller au fost primiţi de familii, după ce au fost aduşi în SUA de Clapper
Cei doi deţinuţi americani din Coreea de Nord, Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller, eliberaţi în urma unei misiuni secrete fără precedent la Phenian a şefului sericiilor americane de informaţii, au sosit sâmbătă seara în Statele Unite şi s-au întâlnit cu familiile lor.
Urmărește
66 afișări
Kenneth Bae şi Matthew Miller au fost primiţi de familii, după ce au fost aduşi în SUA de Clapper (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele american Barack Obama a salutat "o zi minunată", după anunţarea eliberării lui Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller.
Directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii (DNI) James Clapper s-a dus personal să-i aducă înapoi în ţară pe cei doi bărbaţi, a precizat Biroul directorului (ODNI) într-un comunicat.
Potrivit unui oficial american, această vizită foarte scurtă a lui Clapper la Phenian, unde a stat o singură zi, a avut loc în urma unei sugestii a nord-coreenilor, în urmă cu mai multe săptămâni, care au lăsat să se înţeleagă că ar putea să-i elibereze pe cei doi, cerând să fie trimis un oficial american de rang înalt în acest sens.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Şeful serviciilor de informaţii, care a fost "emisarul personal" al preşedintelui american, tot potrivit acestui oficial, care a solicitat protecţia anonimatului, a fost ales atât din cauza experienţei sale în probleme coreene, cât şi a statutului său nediplomatic, ceea ce a permis ca vizita să nu fie plasată în cadrul diplomaţiei tradiţionale.
După o zi în Coreea de Nord, Clapper a pornit către Statele Unite împreună cu cei doi, şi au aterizat către ora locală 21.00 (duminică, 7.00, ora României) la baza militară Lewis-McChord, în statul Washington (nord-vest), unde au fost primiţi de către rude.
La puţin timp după sosire, Kenneth Bae, purtând o pereche de pantaloni kaki, o cămaşă şi o haină negre, a mulţumit "tuturor celor care mi-au susţinut moral, nu m-au uitat (şi) mi-au susţinut familia în timpul acestei perioade extrem de dificile".
El a îndemnat, tot în această scurtă conferinţă de presă, ca "populaţia din Coreea de Nord să nu fie uitată".
Cele două eliberări au loc la două săptămâni după eliberarea-surpriză a altui american, Jeffrey Fowle. Astfel, în mod oficial nu mai există americani deţinuţi în Coreea de Nord.
"Este o zi minunată pentru ei şi familiile lor", a exclamat preşedintele Obama, la Casa Albă, cu câteva ore înainte să plece la Beijing, aliatul Phenianului.
"Suntem recunoscători, desigur, că se pot întoarce nevătămaţi", a adăugat el, fără să mulţumească Coreei de Nord, criticată dur de către Statelor Unite din cauza programului nuclear. Cele două ţări nu întreţin relaţii diplomatice, dar efectuează schimburi prin intermediul Suediei şi unui canal de comunicare, binecunoscut diplomaţilor, la sediul ONU, la New York.
Kenneth Bae, un american de origine coreeană în vârstă de 42 de ani, care are probleme de sănătate, a fost încarcerat în noiembrie 2012 şi condamnat la 15 ani de închisoare în aprilie 2013. El a fost acuzat că este un activist creştin evanghelist care căuta să "răstoarne" Guvernul nord-coreean.
Matthew Miller, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat la şase ani de închisoare de către Curtea Supremă a Coreei de Nord, după ce a fost arestat în aprilie pentru că şi-a rupt viza şi a cerut azil statului stalinist.
"Statele Unite cereau de mult timp autorităţilor nord-coreene să elibereze aceste persoane, din motive umanitare", a precizat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane.
- Nimic în schimb
La fel ca în cazul eliberării lui Fowle, Statele Unite au afirmat că nu au făcut nicio înţelegere pentru eliberarea celor doi bărbaţi.
"Nu s-a oferit nimic în schimb", a dat asigurări un oficial de la Departamentul de Stat. "Însă Coreea de Nord este necesar să aleagă între a acţiona concret, a lua decizii pozitive care pot conduce la o nouă relaţie cu Statele Unite şi restul lumii, şi a lua decizii care merg în direcţia opusă către o izolare şi mai mare", a spus acest diplomat.
Contactat de CNN, fostul ambasador american în Coreea de Sud Christopher Hill a declarat că el consideră aceste eliberări un "gest semnificativ" din partea Phenianului, "se pare fără condiţii".
"Acest lucru poate însemna că Executivul nord-coreean este dispus să exploreze posibilitatea reluării dialogului cu Statele Unite", a apreciat Paul Carroll, un expert în Coreea de Nord şi director al Programului Ploughshares Fund de la San Francisco.
Departamentul de Stat i-a avertizat sâmbătă, din nou, pe cetăţenii americani să nu călătorească în Coreea de Nord.
Vizitele emisarilor americani au început în anii '90, în urma arestării unor americani în Coreea de Nord. Cele mai cunoscute vizite pentru aducerea unor cetăţeni sunt ale foştilor preşedinţi Bill Clinton şi Jimmy Carter.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe