Kerry efectuează o vizită-surpriză în Egipt şi se întâlneşte cu el-Sisi

Secretarul de Stat american John Kerry a sosit duminică în Egipt, într-o vizită-surpriză, el fiind oficialul american de cel mai înalt rang care vine în această ţară în urma învestirii în funcţia de preşedinte a lui Abdel Fattah el-Sisi.

89 afișări
Imaginea articolului Kerry efectuează o vizită-surpriză în Egipt şi se întâlneşte cu el-Sisi

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kerry se va întâlni cu şeful statului egiptean, care a depus jurământul în urmă cu două săptămâni, şi urmează să discute cu el despre temerile Washingtonului referitoare la reprimare şi "tacticile" Guvernului care, în opinia Statelor Unite, "divizează" societatea egipteană.

Această vizită intervine la o zi după confirmarea a 183 de condamnări la moarte, de către un tribunal din centrul Egiptului, inclusiv a liderului suprem al confreriei Fraţii Musulmani Mohammed Badie.

Aceste pedepse au fost pronunţate pe fondul unei reprimări sângeroase şi implacabile a susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de către el-Sisi, şi confreriei din care acesta provine, declarată organizaţie "teroristă" şi interzisă. Reprimarea s-a soldat în aproape un an de zile cu 1.400 de morţi şi arestarea altor aproximativ 15.000 de persoane.

Cu ocazia acestei vizite de câteva ore, oficiali americani au anunţat că Washingtonul a deblocat un ajutor în valoare de 572 de milioane de dolari pentru Egipt, în urmă cu aproximativ zece zile, după ce a obţinut undă verde de la Congres în acest sens.

Această tranşă reprezintă o parte a ajutorului substanţial american acordat marelui său aliat arab - 1,5 miliarde de dolari, dintre care 1,3 miliarde de dolari reprezintă un ajutor militar - blocat în octombrie, administraţia americană condiţionându-l de implementarea unor reforme democratice după destituirea şi arestarea de către armată, în iulie 2013, a lui Morsi.

Oficiali americani au anunţat în aprilie că este prevăzută o reluare a ajutorului - şi anume livrarea a zece elicoptere de tip Apache destinate susţinerii armatei egiptene, care se confruntă aproape zilnic cu atacuri revendicate de către insurgenţi jihadişti în Peninsula deşertică Sinai. Însă cele zece elicoptere se află în continuare în Statele Unite, au precizat duminică aceşti oficiali.

El-Sisi a fost ales în mai cu 96,9% din voturile exprimate, după ce a eliminat orice opoziţie de pe scena politică - islamişti, laici sau liberali. Un nou Guvern a depus jurământul săptămâna trecută, fiind alcătuit din membri ai precedentului Executiv interimar condus de Ibrahim Mahlab, menţinut în postul de premier.

Oficiali americani au subliniat că Washingtonul "recunoaşte că Egiptul traversează o tranziţie foarte dificilă". "Statele Unite doresc ca această tranziţie să fie un succes", au adăugat ei.

Dar "suntem foarte îngrijoraţi să observăm că anumite tactici utilizate pentru rezolvarea unor probleme de securitate divizează" societatea, că autorităţile "radicalizează într-un anumit mod o parte a societăţii egiptene, ceea ce nu este sustenabil în vederea stabilităţii globale", a apreciat un oficial american.

"Relaţiile noastre sunt vechi (...) şi se bazează pe mai mulţi piloni. Ele traversează o perioadă dificilă în acest moment - este un lucru exact, iar noi ne temem în privinţa atmosferei politice" din Egipt, a apreciat el, citând "absenţa unui spaţiu pentru opoziţie, procesele în masă şi condamnările la moarte".

În noiembrie, Egiptul a promulgat o lege care restrânge dreptul de a manifesta, iar mai multe personalităţi din timpul revoltei din 2011 care l-a îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte Hosni Mubarak se află în închisori, în virtutea acestuii text controversat.

Kerry urmează să se întâlnească şi cu omologul său egiptean Sameh Shoukry, fostul ambasador al Egiptului la Washington, după care va pleca către Amman.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici