- Home
- Externe
- SOFIA, (16.06.2016, 15:21)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
La o zi după vizita lui Iohannis în Bulgaria, premierul Borisov anunţă că se opune Flotei NATO în Marea Neagră: Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar
Bulgaria pare să fi cedat în faţa ameninţărilor Rusiei, anunţând că se opune iniţiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră, deşi, în ultimele săptămâni, Sofia semnala că susţine propunerea, fapt confirmat miercuri, la întâlnirea preşedinţilor celor două ţări.
Urmărește
9136 afișări
Bulgaria cedează în faţa ameninţărilor Rusiei, anunţând că se opune Flotei NATO în Marea Neagră (Imagine AFP / Mediafax Foto)
UPDATE 16:16 Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, i-a explicat preşedintelui României, Klaus Iohannis, că se opune iniţiativei flotei militare NATO pentru a evita ca Marea Neagră să devină "zonă de conflict", afirmă surse citate de site-urile bulgare 24chasa.bg şi Novinite.com.
"Eu am spus mereu că noi suntem o ţară paşnică. Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar", a declarat Borisov, conform 24chasa.bg.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 18:59
-
ieri, 22:00
• Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
ieri, 17:11
-
ieri, 21:05
-
ieri, 18:19
-
ieri, 20:18
• Rangers - Celtic 3-0. Ianis Hagi a fost omul meciului în derby-ul Scoţiei
-
ieri, 22:13
-
ieri, 16:43
-
ieri, 14:52
-
ieri, 15:36
• Serbia cumpără sistemul lansator de rachete PULS şi dronele Hermes 900
-
ieri, 13:16
• România, inclusă de CNN pe lista celor mai bune locuri de vizitat în 2025
-
ieri, 12:48
-
ieri, 07:45
-
ieri, 10:30
• IBM va lansa cel mai mare computer cuantic din lume în 2025
-
ieri, 10:21
• Adio nave mari? Lumea se schimbă şi vapoarele vor fi din ce în ce mai mici
Preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează în perioada 15-16 iunie o vizită oficială în Bulgaria, în cadrul căreia va avea consultări cu preşedintele Rosen Plevneliev, cu premierul Boiko Borisov şi cu şeful Parlamentului de la Sofia, Ţeţka Ţaceva.
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat joi că atât el, cât şi preşedintele Rosen Plevneliev se opun iniţiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră.
"Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar în cazul unui aflux puternic de refugiaţi", a declarat Borisov joi, citat de site-ul Novinite.com.
Pe 20 mai, ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, anunţa că Bulgaria susţine suplimentarea capacităţilor NATO în Marea Neagră. "Bulgaria poartă discuţii cu România şi Turcia. Se discută despre suplimentarea capacităţilor militare în zona Mării Negre. Bulgaria va face tot posibilul pentru consolidarea capacităţilor militare în zona Mării Negre", declara Daniel Mitov la Bruxelles.
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis afirma în Bulgaria că iniţiativa locală în zona Mării Negre, la care ar fi urmat să participe România, Bulgaria şi Turcia, se va concretiza, însă important este să fie obţinută în scurt timp "umbrela NATO".
La rândul său, preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, afirma miercuri că Bulgaria va sprijini şi va contribui la această iniţiativă, menţionând că este în interesul strategic al ţării sale. "Ambele state sunt îngrijorate şi împărtăşesc aceasta şi problemele care rezultă din aceasta. Bulgaria nu numai în cuvinte, ci şi în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se aşteaptă să fie adoptată hotărârea la Varşovia", spunea Plevneliev.
Schimbarea de atitudine a Administraţiei de la Sofia pare să fie o reacţie la ameninţările Rusiei.
O eventuală decizie a Alianţei Nord-Atlantice de suplimentare a capabilităţilor navale în Marea Neagră ar fi un factor "destabilizator", a avertizat miercuri Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizând că Marea Neagră "nu aparţine" şi "nu are nicio legătură" cu NATO. "Dacă se va lua decizia de creare a unei forţe navale permanente, sigur că acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru că nu este o mare a Alianţei Nord-Atlantice", a declarat, miercuri seară, Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului rus de Externe.
"Marea Neagră nu are nicio legătură cu Alianţa Nord-Atlantică. Nu cred că o astfel de hotărâre ar conduce la îmbunătăţirea relaţiilor Rusia-NATO", a avertizat Andrei Kelin, citat de agenţiile de presă ruse.
Ministerul român al Apărării a anunţat în urmă cu câteva luni că va iniţia demersuri pentru a crea o structură navală permanentă în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. O decizie în acest sens este aşteptată la summitul NATO care se va desfăşura în iulie în Polonia.
Conform Convenţiei Montreux, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră nu pot menţine nave militare în această zonă mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, România, Bulgaria şi Turcia au ieşiri la Marea Neagră.
Rusia a criticat vehement de nenumărate ori prezenţa unor nave militare NATO în Marea Neagră. Recent, Forţele aeriene ruse au efectuat în centrul Mării Negre un exerciţiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate în Portul Constanţa, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.
Rusia, care a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, are propria Flotă militară în Marea Neagră, staţionată în Sevastopol. Relaţiile NATO-Rusia sunt au continuat să se deterioreze începând din anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.
Citeşte şi: Avertisment al Rusiei privind planul flotei militare: "Marea Neagră nu are nicio legătură cu NATO"
Citeşte şi: Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: SUA şi ţări aliate încearcă să creeze un "front antirus" după modelul Războiului Rece
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe