Lege dură împotiva imigraţiei pe masa parlamentului din Danemerca. Solicitanţii de azil vor fi trimişi într-o ţară terţă unde cererea lor va fi procesată

  • Danemarca este pe cale să devină prima ţară UE care va procesa solicitările de azil în timp ce personele care le-au depus vor fi în afara Europei, printr-o propunere guvernamentală care a atras furia din partea avocaţilor drepturilor omului.
  • Parlamentul ţării va vota joi o lege care ar permite Danemarcei să trimită solicitanţi de azil într-o ţară terţă, cel mai probabil din Africa, pentru a li se evalua cererile.
  • Dezabaterile trecute ale proiectului de lege au atras susţinerea nu doar a social-democraţilor de centru-stânga din guvern, ci şi a opoziţiei de centru-dreapta.
  • Însă Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi a denunţat-o ca fiind împotriva principiilor cooperării internaţionale în domeniul azilului.
Urmărește
1065 afișări
Imaginea articolului Lege dură împotiva imigraţiei pe masa parlamentului din Danemerca. Solicitanţii de azil vor fi trimişi într-o ţară terţă unde cererea lor va fi procesată

Lege dură împotiva imigraţiei pe masa paralamentului din Danemerca. Solicitaţii de azil vor fi deportaţi într-o ţară terţă unde cererea lor va fi procesată

Danemarca şi-a câştigat reputaţia de a adopta una dintre cele mai dure poziţii în materie de migraţie din UE, sub ministrul imigraţiei, Mattias Tesfaye, un social-democrat care este el însuşi fiul unui imigrant etiopian, relatează Financial Times.

Ţara este prima din Europa care declară că zona din jurul capitalei siriene, Damasc, este sigură pentru întoarcerea refugiaţilor. Guvernul a luat, de asemenea, măsuri interne dure, inclusiv evacuări forţate în cartierele de migranţi pentru a încerca să rupă ceea ce numeşte "ghetourile" din mai multe oraşe daneze.

Conform ultimelor propuneri, solicitanţii de azil care sosesc în Danemarca ar fi transportaţi într-o ţară terţă, unde cererea lor va fi procesată. Dacă va avea succes, solicitantului de azil i se va permite să rămână în ţara terţă şi, dacă nu, naţiunea respectivă îi va deporta.

Danemarca este cea mai nouă ţară dintr-o listă de ţări europene care au încercat să înfiinţeze tabere de azil în Africa. Fostul premier britanic Tony Blair a încercat în 2004 să convingă Tanzania să proceseze cererile de azil, dar nu a reuşit.

Nu este încă clar care va fi ţara terţă ce va procesa cererile de azil, dar Rwanda este una dintre ţările vehiculate după ce Mattias Tesfaye şi un alt ministru danez au călătorit în capitala Kigali la sfârşitul lunii aprilie şi au semnat un memorandum de înţelegere privind azilul şi migraţia.

Rwanda are o tradiţie de primire a refugiaţilor şi găzduieşte aproximativ 130.000 dintre aceştia, în principal din ţările din regiune Burundi şi Republica Democrată Congo. Deşi planurile anterioare de relocare a migranţilor africani din Israel în Rwanda au eşuat în 2018, aşa-numitul centru de mecanism de tranzit de urgenţă (ETM) a fost înfiinţat în anul următor în Gashora.

Măsura a venit după ce guvernul ruandez, UNHCR şi Uniunea Africană au semnat un acord pentru adăpostirea refugiaţilor şi a solicitanţilor de azil care fuseseră reţinuţi în centrele de detenţie din Libia. Peste 500 de refugiaţi - în principal din Sudan, Eritreea, Etiopia şi Somalia - au fost trimişi din Libia în Rwanda.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici