RAPORT al Curţii Supreme: Lideri ai Bisericii Catolice din Pennsylvania au ascuns faptul că peste 300 de preoţi au comis abuzuri sexuale asupra copiilor/ Peste 1.000 de victime, identificate

Episcopi şi alţi lideri ai Bisericii Catolice din statul american Pennsylvania au ascuns sute de cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor, săvârşite de peste 300 de preoţi pe parcursul unei perioade de 70 de ani, potrivit unui raport întocmit de un mare juriu şi publicat de Curtea Supremă statală.

Urmărește
3736 afișări
Imaginea articolului RAPORT al Curţii Supreme: Lideri ai Bisericii Catolice din Pennsylvania au ascuns faptul că peste 300 de preoţi au comis abuzuri sexuale asupra copiilor/ Peste 1.000 de victime, identificate

Lideri ai Bisericii Catolice din Pennsylvania au ascuns cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor

Raportul, care prezintă situaţia în şase din cele opt dioceze catolice din Pennsylvania, indică faptul că peste 1.000 de victime au putut fi identificate, şi reprezintă cea mai amplă analiză a unei agenţii guvernamentale americane în privinţa abuzurilor sexuale asupra copiilor de membri ai Bisericii Catolice, informează site-ul cotidianului The New York Times.

Autorii raportului sunt de părere că numărul victimelor ar putea să fie mult mai mare, în condiţiile în care unele documente s-au pierdut, iar unor victime le-a fost teamă să vorbească despre astfel de incidente.

Scandalul abuzurilor sexuale afectează Biserica Catolică de peste 15 ani, iar raportul din Pennsylvania apare în contextul demisiei cardinalului Theodore E. McCarrick, fost arhiepiscop de Washington, care se confruntă cu ample acuzaţii de abuzuri sexuale, inclusiv asupra unor minori.

În pofida unor reforme instituţionale, liderii Bisericii au scăpat în general de responsabilitate publică, conchide raportul marelui juriu, explicând că oficialii Bisericii care au protejat preoţii acuzaţi şi-au păstrat funcţiile ori chiar au fost promovaţi. Un oficial menţionat în raport ca protejând un preot abuziv este chiar cardinalul Donald Wuerl, actualul arhiepiscop de Washington.

Cel mai probabil raportul nu va duce la iniţierea de noi acţiuni legale întrucât termenul de prescripţie a expirat. Doar în două din cazurile incluse în raport au fost formulate acuzaţii penale.

În comunicate emise marţi, după publicarea raportului, episcopii catolici din Pennsylvania au îndemnat la rugăciuni pentru victime şi Biserică, au promis o transparenţă sporită şi au afirmat că măsurile instituite în ultimii ani au crescut gradul de siguranţă în cadrul Bisericii Catolice.

Câţiva episcopi, inclusiv episcopul David A. Zubik din Pittsburgh, au negat ideea că Biserica ar fi ascuns abuzurile.

Oficialii Bisericii au urmat un "manual pentru ascunderea adevărului", se afirmă în raportul întocmit de marele juriu, aceştia minimizând abuzul prin utilizarea unor cuvinte precum "contact inadecvat" în loc de "viol"; numind preoţi fără experienţă să-şi ancheteze colegii suspectaţi de abuzuri sexuale; şi omiţând să informeze comunitatea cu privire la motivele reale care au stat la baza îndepărtării unor preoţi acuzaţi. Mai mult, potrivit raportului, oficialii ar fi depus eforturi să convingă victimele să nu depună plângeri în privinţa acestor abuzuri şi au făcut presiuni ca autorităţile să nu ancheteze aceste incidente.

Procurorul general al statului Pennsylvania, Josh Shapiro, al cărui birou a iniţiat ancheta, a declarat într-o conferinţă de presă că "(oficialii) şi-au protejat instituţia cu orice preţ".

Marele juriu din Pennsylvania a lucrat timp de doi ani pentru a întocmi acest raport care are la bază aproximativ 500.000 de documente din arhivele secrete ale diocezelor şi zeci de mărturii ale victimelor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici