Liderul CDU, Armin Laschet, propune crearea unei zone de liber-schimb UE-SUA

  • Armin Laschet, liderul CDU şi candidat la postul de cancelar german, propune crearea unei zone de liber-schimb UE-SUA
  • Laschet: "Locul Europei este alături de SUA şi alături de Canada"
  • "Avem nevoie de o relansare cu teme noi, cu o nouă dinamică a relaţiilor transatlantice", a subliniat Armin Laschet
Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Liderul CDU, Armin Laschet, propune crearea unei zone de liber-schimb UE-SUA

Liderul CDU, Armin Laschet, propune crearea unei zone de liber-schimb UE-SUA

Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi candidat la postul de cancelar al Germaniei în contextul retragerii Angelei Merkel, a pledat pentru relansarea relaţiilor transatlantice prin intensificarea comerţului, propunând crearea unei zone de liber-schimb SUA - Uniunea Europeană.

Fostul preşedinte american Donald Trump a suspendat negocierile Statelor Unite cu Uniunea Europeană pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) şi a generat o criză comercială cu UE.

Armin Laschet, care ar putea fi succesorul Angelei Merkel în funcţia de cancelar al Germaniei, a pledat miercuri pentru relansarea relaţiilor transatlantice.

"Locul Europei este alături de SUA şi alături de Canada", a declarat Armin Laschet într-un discurs pe teme de politică externă rostit la Fundaţia Konrad Adenauer, afiliată Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta).

"Avem nevoie de o relansare cu teme noi, cu o nouă dinamică a relaţiilor transatlantice. Iar acest lucru se va concentra pe teme comerciale, cu ambiţia unui spaţiu mare de liber-schimb, dar şi cu politici comune în domeniul climei", a adăugat Armin Laschet, potrivit agenţiei Reuters.

"Avem nevoie de o nouă relaţie şi cu Marea Britanie, inclusiv în domeniul securităţii", a subliniat liderul CDU, notând că şi Rusia ar putea fi parteneră, dar va trebui să se conformeze reglementărilor internaţionale.

Referindu-se la proiectul Nord Stream 2, un gazoduct între Rusia şi Germania criticat de SUA, Armin Laschet a reiterat că este vorba de "un proiect comercial", argumentând că Germania va avea nevoie de gaz pentru a face faţă tranziţiei spre energii ecologice. Armin Laschet a admis că în cazul în care Uniunea Creştin-Democrată (CDU) va ajunge să negocieze cu Alianţa '90/Verzi pentru formarea unei coaliţii guvernamentale după scrutinul parlamentar din septembrie, va trebui să discute cu liderul acestei formaţiuni, Annalena Baerbock, care se opune gazoductului. "Dacă ea vrea să protejeze Ucraina din punct de vedere strategic, aş fi de acord cu ea", a precizat Laschet.

Statele Unite se opun proiectului gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania. Lucrările majore la gazoductul Nord Stream 2 au fost întrerupte în timpul Administraţiei Donald Trump, dar au fost reluate după începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden. Gazoductul este construit în proporţie de aproape 95%. În prezent, Rusia exportă gaze naturale spre Europa Occidentală prin Ucraina, dar gazoductul Nord Stream 2 va face legătura directă cu Germania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
germania,
ue,
sua

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici