Liderul conservatorilor germani îi critică pe social-democraţi în contextul divergenţelor pe tema obiectivului NATO privind bugetul alocat apărării

Annegret Kramp-Karrenbauer, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a afirmat vineri că divergenţele din cadrul coaliţiei de guvernare de la Berlin pe tema obiectivului NATO privind bugetul alocat apărării subminează credibilitatea Germaniei în plan mondial, informează cotidianul The New York Times.

387 afișări
Imaginea articolului Liderul conservatorilor germani îi critică pe social-democraţi în contextul divergenţelor pe tema obiectivului NATO privind bugetul alocat apărării

Liderul conservatorilor germani îi critică pe social-democraţi în legătură cu divergenţele pe tema obiectivului NATO privind bugetul alocat apărării

 

Kramp-Karrenbauer a afirmat într-un discurs la un miting politic că este tot mai convinsă că formaţiunea conservatoare nu se poate baza pe social-democraţi (SPD), partenerii de coaliţiei ai CDU, în ceea ce priveşte chestiunea bugetului pentru apărare.

"Marea problemă pe care o avem este că lumea are îndoieli dacă (…) se poate baza pe noi, şi depinde de noi, de CDU, să conducem, pentru că am tot mai mult impresia că în această chestiune nu ne putem baza pe partenerul nostru de coaliţie", a declarat Kramp-Karrenbauer, liderul conservatorilor, care susţine creşterea bugetului alocat apărării.

În luna martie, ministrul german de Finanţe, social-democratul Olaf Scholz, a prezentat planuri de buget care în cazul în care ar fi aplicate ar însemna o îndepărtare de obiectivul NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Anterior, Guvernul de la Berlin plănuia să crească bugetul alocat apărării până la 1,5% din PIB în anul 2024, însă planurile prezentate de Scholz ar duce la scăderea cheltuielilor pentru apărare până la nivelul de 1,25% din PIB în 2023.

Administraţia Donald Trump a insistat în repetate rânduri ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru bugetele apărării. Preşedintele Trump chiar a criticat dur Germania pentru că nu îndeplineşte acest obiectiv NATO.

Ministrul german al Justiţiei, social democrata Katarina Barley, a fost recent criticată de conservatori după ce a declarat pentru Russia Today că obiectivul NATO este nerealistic având în vedere situaţia actuală la nivel global.

"Dacă avem forţe politice în Bundestag, şi în părţi din coaliţie, care (…) spun că vor să aloce banii pentru pensii, nu pentru arme. Atunci eu spun, fiţi oneşti şi spuneţi că nu vreţi o armată germană", a mai afirmat Kramp-Karrenbauer, succesoara Angelei Merkel în fruntea conservatorilor germani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici