LIVE TEXT  Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în Iran / Ce spune Israelul / Primele reacţii la nivel internaţional / Forţele iraniene promit un „răspuns dur şi dureros”

  • Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în capitala iraniană Teheran, a anunţat gruparea palestiniană într-un comunicat.
  • Armata israeliană a declarat pentru CNN că „nu răspunde la rapoartele din presa străină”.
  • Rusia, China şi Turcia condamnă uciderea lui Ismail Haniyeh.
  • Forţele iraniene promit un „răspuns dur şi dureros” la asasinarea lui Haniyeh.
Urmărește
31817 afișări
Imaginea articolului Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în Iran / Ce spune Israelul / Primele reacţii la nivel internaţional / Forţele iraniene promit un „răspuns dur şi dureros”

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat în Iran

UPDATE NYT: Liderul suprem al Iranului, Khamenei, emite ordin ca Iranul să lovească direct Israelul

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, "a emis un ordin ca Iranul să lovească Israelul direct, ca represalii pentru uciderea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh", potrivit a trei oficiali iranieni, dintre care doi din Gărzile Revoluţionare, citaţi de New York Times.

Potrivit raportului, ordinul a fost dat în timpul "unei reuniuni de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, miercuri dimineaţă.

UPDATE Reuniune a Consiliului de Securitate

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă astăzi, în timp ce liderul suprem al ONU face presiuni pentru o acţiune internaţională care să împiedice escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Secretarul general António Guterres consideră atacurile aeriene de la Teheran şi Beirut drept „o escaladare periculoasă”, a declarat purtătorul de cuvânt Stéphane Dujarric.

Iranul a solicitat reuniunea de urgenţă. Acesta a presat cel mai puternic organism al ONU să abordeze „agresiunea israeliană şi atacurile teroriste”. Iranul acuză Israelul de uciderea liderului Hamas, Haniyeh. Ambasadorul său la ONU spune că loviturile „sugerează o intenţie de escaladare a conflictului şi de extindere a războiului în întreaga regiune”.

Rusia deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului.

UPDATE Uniunea Europeană face apel la "reţinere maximă" după moartea lui Ismail Haniyeh

Uniunea Europeană a cerut miercuri "tuturor părţilor" să dea dovadă de "cea mai mare reţinere" şi să evite "orice nouă escaladare" după moartea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh.

"Poziţia UE este, în principiu, de a respinge execuţiile extrajudiciare şi de a sprijini statul de drept, inclusiv în contextul justiţiei penale internaţionale", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului politicii externe a UE, Josep Borrell. "Nicio ţară sau naţiune nu are nimic de câştigat din escaladarea ulterioară în Orientul Mijlociu", a adăugat el.

UPDATE Cine i-ar putea lua locul lui Haniyeh?  Sky News

Procesul de succesiune ar putea fi unul destul de haotic şi unul care nu va avea loc rapid. Acesta ar putea deschide calea pentru ca mai multe figuri extremiste pro-Iran să conducă Hamas.

Una dintre persoanele vizate este Yehiya Sinwar - actualul şef al grupării în Fâşia Gaza. El este considerat creierul atacului mortal al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

Şi există cel puţin încă doi oficiali de rang înalt ai Hamas care ar putea să îi ia locul lui Haniyeh.

Khaled Meshaal, considerat mai puţin extremist. De fapt, el a condus Hamas ani de zile înainte de Haniyeh - dar a avut întotdeauna relaţii dificile cu Iranul.

Un alt potenţial candidat este Zaher Jabareen, care este responsabil pentru prizonierii palestinieni din închisorile israeliene. El ar putea juca un rol-cheie în negocierile în curs privind schimbul de prizonieri cu Israelul.

Toate cele trei personalităţi Hamas sunt în prezent adjuncţi ai lui Haniyeh.

UPDATE Blinken afirmă că SUA nu au fost avertizate din timp despre atacul împotriva lui Haniyeh

Administraţia Biden nu a fost avertizată din timp cu privire la atacul împotriva liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, şi nici nu a avut vreo implicare în acesta, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken.

„Acesta este un lucru despre care nu am fost avertizaţi sau implicaţi”, a declarat Blinken pentru Channel News Asia într-un interviu acordat în Singapore, scrie CNN.

UPDATE Trupul lui Haniyeh va fi transferat la Doha după funeraliile de la Teheran

După ceremonia funerară de la Teheran, trupul liderului Hamas Haniyeh va fi transferat la Doha, Qatar, a anunţat gruparea într-o declaraţie pe canalul său Telegram, notează Al Jazeera. 

UPDATE Iranul anunţă trei zile de doliu naţional

În urma asasinării liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, Iranul va marca trei zile de doliu public în întreaga ţară, anunţă agenţia de presă de stat IRNA, citată de Al Jazeera.

Liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei a declarat că „regimul sionist criminal şi terorist” se confruntă cu o „pedeapsă severă”, adăugând că Iranul consideră că este „o datorie să răzbune sângele” liderului Hamas.

UPDATE Forţele iraniene promit un „răspuns dur şi dureros” la asasinarea lui Haniyeh

Israelul se va confrunta cu „un răspuns dur şi dureros” din partea Iranului şi a aliaţilor săi, a afirmat Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran într-o declaraţie după uciderea lui Ismail Haniyeh, scrie Al Jazeera.
 
„Această crimă a arătat că banda sionistă de criminali, criminali şi terorişti, fără nicio consideraţie pentru normele şi reglementările internaţionale, nu se sfieşte să comită orice acţiune criminală pentru a acoperi eşecurile ruşinoase ale celor nouă luni de război în Gaza, care au dus la masacrarea a zeci de mii de femei, bărbaţi şi copii palestinieni”, se arată în declaraţie.

UPDATE China condamnă asasinarea lui Haniyeh

Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a condamnat moartea liderului Hamas şi a declarat că Beijingul este „profund îngrijorat de faptul că acest incident ar putea duce la o instabilitate suplimentară în situaţia regională”, scrie Al Jazeera.

Lin a adăugat că „Gaza ar trebui să ajungă la o încetare a focului cuprinzătoare şi permanentă cât mai curând posibil”.

UPDATE Olandezul Geert Wilders, primul oficial european care reacţionează

Politicianul olandez de extremă dreapta Geert Wilders a salutat asasinarea lui Ismail Haniyeh, relatează The Guardian.
 
„Rămas bun!!!”, a scris el pe social media, adăugând un avertisment pentru liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi Hassan Nasrallah de la Hezbollah.
 
„Khamenei, Nasrallah. Cei care sunt la conducere. Nu vor fi prea fericiţi acum şi probabil nici nu vor dormi prea bine”, a declarat Wilders.

UPDATE Reacţia Iranului

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat că ţara „îşi va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea şi mândria şi îi va face pe ocupanţii terorişti să regrete actul lor laş” de asasinare a liderului Hamas Ismail Haniyeh, scrie The Guardian. 

El nu a dat detalii în declaraţia sa, care a fost preluată de presa iraniană.

UPDATE Haaretz: Prim-ministrul Netanyahu va avea o evaluare a securităţii miercuri după-amiază

Oficiul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a dat instrucţiuni miniştrilor israelieni să nu vorbească despre asasinarea lui Ismail Haniyeh, a raportat KAN miercuri dimineaţă, scrie Jerusalem Post.

UPDATE Israelul va „plăti un preţ mare” pentru uciderea lui Haniyeh: Fost şef al IRGC

Mohsen Rezaei, membru al Consiliului de Expedienţă şi fost comandant-şef al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), spune că Israelul va „plăti un mare preţ” pentru asasinarea lui Haniyeh, relatează Al Jazeera.

„Acest martiriu este încă o dovadă a josniciei bandei criminale din Tel Aviv, de la uciderea femeilor, copiilor şi bătrânilor palestinieni şi călcarea în picioare a drepturilor omului până la încălcarea graniţelor legale ale ţărilor şi a legilor internaţionale în asasinarea liderilor populari ai naţiunilor.

UPDATE Presa de stat iraniană: Asasinarea lui Haniyeh a avut loc în jurul orei 2 dimineaţa

Asasinarea lui Ismail Haniyeh a avut loc în jurul orei 2 dimineaţa, în timp ce acesta se afla la o reşedinţă pentru veteranii de război, relatează presa de stat iraniană. Până în prezent, au apărut puţine detalii cu privire la circumstanţele exacte ale asasinatului.

UPDATE Secretarul apărării din SUA: războiul din Orientul Mijlociu nu este inevitabil

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a răspuns întrebărilor reporterilor cu privire la potenţialul de escaladare regională în urma asasinării lui Haniyeh raportată miercuri, precum şi a afirmaţiei Israelului că a ucis un comandant Hezbollah în Beirut marţi.

„Nu cred că războiul este inevitabil. Eu susţin acest lucru. Cred că există întotdeauna loc şi oportunităţi pentru diplomaţie”, a declarat Austin, adăugând că SUA vor «lucra din greu pentru a se asigura că facem lucruri care să ajute la calmarea situaţieii».

Întrebat dacă poate confirma informaţiile despre atacul care l-a ucis pe Haniyeh, Austin a spus: „Nu am nicio informaţie suplimentară de furnizat”.

UPDATE Rusia şi Turcia reacţionează la uciderea lui Haniyeh

Uciderea liderului politic principal al Hamas, Ismail Haniyeh, este „o crimă politică absolut inacceptabilă”, a declarat miercuri un adjunct al ministrului rus de externe pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti, scrie Al Jazeera.

„Aceasta este o crimă politică absolut inacceptabilă şi va duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat Mikhail Bogdanov, citat de agenţie.

Ministerul turc de Externe a emis o declaraţie în care afirmă că uciderea lui Haniyeh „demonstrează încă o dată că guvernul israelian Netanyahu nu are nicio intenţie de a ajunge la pace”, potrivit agenţiei de presă Anadolu, citată de Al Jazeera şi The Guardian.

„[Regiunea] se va confrunta cu conflicte mult mai mari dacă [comunitatea] internaţională nu ia măsuri pentru a opri Israelul”, a adăugat ministerul.

UPDATE Reacţia Casei Albe

Casa Albă a luat cunoştinţă de rapoartele privind uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, a afirmat un purtător de cuvânt, potrivit CNN.

Acesta a refuzat să facă alte declaraţii.

UPDATE Grevă generală declarată în oraşele din Cisiordania

Grupurile de rezistenţă palestiniene au făcut apel la o „grevă generală” şi la demonstraţii în masă în diferite oraşe din Cisiordania ocupată pentru a protesta împotriva asasinării lui Haniyeh, potrivit rapoartelor mass-media locale, citate de Al Jazeera. 

Au fost declanşate greve în oraşe precum Ramallah şi Nablus, unde Universitatea An-Najah a publicat, de asemenea, o declaraţie prin care solicită „suspendarea orelor de lucru pentru a-l plânge” pe Haniyeh.

UPDATE Mahmoud Abbas condamnă asasinarea lui Haniyeh şi face apel la palestinieni să se unească

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat asasinarea lui Ismail Haniyeh, calificând crima drept un act de laşitate şi o evoluţie periculoasă, relatează agenţia de presă Wafa, citată de Al Jazeera.

De asemenea, Abbas a făcut apel la palestinieni „să se unească, să fie răbdători şi fermi în faţa ocupaţiei israeliene”, a precizat Wafa.

Facţiunile naţionale şi islamice palestiniene au cerut, de asemenea, o grevă generală şi demonstraţii în masă ca răspuns la asasinat, scrie The Guardian.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Hamas a declarat că Haniyeh a fost ucis în „un raid sionist perfid asupra reşedinţei sale din Teheran”, notează Al Jazeera.

Garda Revoluţionară din Iran a confirmat că Haniyeh a fost ucis alături de una dintre gărzile sale de corp, relatează presa de stat iraniană Press TV, citând Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC).

Potrivit Hamas, Haniyeh a murit după ce a participat la ceremonia de inaugurare a noului preşedinte iranian Masoud Pezeshkian, care a depus jurământul marţi, potrivit BBC.

Haniyeh a fost şeful politic în exil al grupului militant şi şi-a petrecut o mare parte din timp în ultimii ani în Qatar, scrie The Guardian. În timpul războiului dintre Israel şi Gaza, el a acţionat ca negociator în cadrul negocierilor de încetare a focului şi a colaborat cu principalul aliat al Hamas, Iranul.

Purtătorul de cuvânt senior al Hamas, Sami Abu Zuhri, a descris asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh drept o „escaladare gravă care nu îşi va atinge obiectivele”, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Al Jazeera.

Zuhri ar fi declarat, de asemenea, că Hamas va purta „un război deschis pentru a elibera Ierusalimul” şi că grupul este „gata să plătească diverse preţuri” pentru a face acest lucru, potrivit rapoartelor mass-media locale.

Reacţii din Israel

Armata israeliană a declarat pentru CNN că „nu răspunde la rapoartele din presa străină”.

Pe de altă parte, ministrul israelian al patrimoniului, Amichay Eliyahu, a declarat că uciderea liderului Hamas „face lumea un pic mai bună”.

„Fără milă pentru aceşti muritori”, a scris Eliyahu într-o postare pe X.

„Mâna de fier care îi va lovi, este cea care va aduce pace şi un pic de confort şi va consolida capacitatea noastră de a trăi în pace cu cei care doresc pace”, a spus el.

Shlomo Karhi, ministrul comunicaţiilor, a scris pe X: „Da, toţi duşmanii tăi vor pieri, Doamne”, deşi ulterior a părut să fi fost şters.
 
Amichai Chikli, ministrul afacerilor diasporei şi al combaterii antisemitismului, a postat pe X un videoclip cu liderul Hamas, cu titlul „Ai grijă ce-ţi doreşti”, potrivit The Guardian.

Moartea lui Haniyeh a survenit la doar câteva ore după ce Israelul a afirmat că l-a ucis pe Fuad Shukr, comandantul militar de vârf al Hezbollah, într-un raid aerian asupra unei suburbii din sudul Beirutului, lansat ca represalii pentru un atac cu rachetă care a ucis 12 copii în weekend.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici