LOVITURA DE STAT din Thailanda: Junta militară interzice ieşirea din ţară a 155 de persoane, inclusiv foşti conducători

Junta militară care a preluat puterea în Thailanda a anunţat vineri că a interzis unui număr de 155 de persoane să părăsească ţara, inclusiv fostului premier Yingluck Shinawatra, iar peste 100 de reprezentanţi politici au fost convocaţi de către militari.

Urmărește
1894 afișări
Imaginea articolului LOVITURA DE STAT din Thailanda: Junta militară interzice ieşirea din ţară a 155 de persoane, inclusiv foşti conducători

Junta din Thailanda interzice ieşirea din ţară a 155 de persoane, inclusiv foşti conducători (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În total, 155 de persoane au interdicţia de a călători în străinătate fără autorizaţie" din partea noului regim militar, "în scopul menţinerii păcii şi ordinii", a declarat un purtător de cuvânt militar la televiziune.

Pe de altă parte, fostul premier Yingluck Shinawatra, destituită din funcţie de către justiţie, s-a prezentat vineri la convocarea de către juntă, la o zi după o lovitură de stat.

"Ea a sosit", a declarat pentru presă Wim Rungwattanajinda, un colaborator al fostului premier. Yingluck Shinawatra s-a prezentat, la fel ca Niwattumrong Boonsongpaisan, care a asigurat interimatul după ce aceasta a fost destituită de justiţie la 7 mai.

Astfel, ea nu i se va putea alătura fratului său Thaksin Shinawatra, exilat după ce a căzut victimă unui puci în 2006 şi condamnat, ulterior, pentru deturnare de fonduri. Pe reţele de socializare circulau zvonuri cu privire la plecarea acesteia în străinătate

În total, peste 100 de reprezentanţi politici atât din cadrul Partidului Puea Thai (fost guvernamental), cât şi din cadrul Partidului Democrat (opoziţie) au fost convocaţi vineri de către autorii loviturii de stat condamnate de către comunitatea internaţională.

Aproximativ 30 de tineri thailandezi au încălcat interdicţiile impuse de juntă şi au manifestat în faţa Monumentului Democraţiei, potrivit unui fotograf AFP. Militarii i-au ignorat.

Bangkokul era calm, fără ca pe străzi să fie prezente tancuri, ca în 2006. În schimb, toate şcolile erau închise.

Numeroşi militari se aflau în jurul sediului Guvernului, evacuat de mai multe luni, în timp ce ultimii manifestanţi de opoziţie, mulţumiţi de acest puci pe care şi-l doreau, îşi strângeau corturile, potrivit unor jurnalişti AFP.

După aproximativ trei zile de lege marţială, instituită, potrivit armatei, cu scopul de a obliga la un dialog între actorii civili implicaţi în criza politică, puternicul şef al forţelor aeriene, generalul Prayut Chan-O-Cha, a declarat joi că lovitura de stat este necesară "pentru ca ţara să revină la normal".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici