„Pentru ca această ţară să revină la normal”, forţele armate „trebuie să preia puterea începând cu 22 mai, ora 16.30” (12.30 ora României), a precizat el.
Generalul, care a declarat legea marţială marţi, a invocat violenţele din ţară care s-au soldat cu 28 de morţi de la începutul crizei, în toamnă.
„Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei”, a adăugat el.
Anunţul televizat are loc după a doua sesiune de negocieri între principalii actori ai crizei, destinată găsirii unui compromis.
Armata thailandeză impune restricţii de circulaţie
„Nimeni nu va avea voie să-şi părăsească locuinţa între ora locală 22.00 şi 05.00 (01.00, ora României)”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.
Statele Unite condamnă lovitura de stat din Thailanda
Secretarul de Stat american, John Kerry, a condamnat vehement „lovitura de stat militară” din Thailanda, avertizând cu „efecte negative” asupra cooperării între Washington şi Bangkok.
„Nu există nicio justificare pentru această lovitură de stat militară”, a declarat Kerry.
„Cerem reinstalarea imediată a unui guvern civil şi revenirea la democraţie”, a subliniat Kerry.
Liderii manifestanţilor celor două tabere au fost luaţi de la locul reuniunii în vehicule militare, sub pază, chiar înainte de anunţarea loviturii de stat, potrivit martorilor oculari.
Thailanda s-a confruntat cu 18 lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat în aproape 80 de ani. Ultima datează din 2006, împotriva fostului premier în exil Thaksin Shinawatra, şi a antrenat o serie de crize politice care au scos în stradă inamicii şi susţinătorii miliardarului, care rămâne, în pofida exilului său, factorul de diviziune al ţării.
Episodul actual a început în toamnă cu manifestaţii care cereau plecarea de la putere a surorii acestuia, Yingluck, premier din 2011. Ea a fost destituită de justiţie la începutul lui mai.