- Home
- Externe
- CIUDAD DE MEXICO, (15.08.2016, 13:21)
- Mihai Draghici
Magnatul mexican Carlos Slim Helú propune introducerea săptămânii de lucru de trei zile
Magnatul mexican Carlos Slim Helú, preşedintele companiei Telmex şi cel mai bogat om din lume în perioada 2010-2013, propune introducerea săptămânii de lucru de trei zile, în scopul diminuării şomajului, stimulării turismului, educaţiei şi îmbunătăţirii calităţii vieţii, relatează Bloomberg.
Urmărește
36922 afișări
Magnatul mexican Carlos Slim Helú propune introducerea săptămânii de lucru de trei zile
"Săptămânile de lucru mai scurte reprezintă o soluţie pentru transformarea civilizaţiei. Istoric, cu cât tehnologia avansează mai mult, cu cât sunt mai multe progrese, cu atât oamenii muncesc mai puţin. Acum se întâmplă că oamenii trăiesc mai mult, au o sănătate mai bună, fără necesitatea efortului fizic. Această civilizaţie necesită mai multe cunoştinţe, mai multă experienţă, mai puţin efort fizic. Productivitatea a crescut exponenţial, chiar dacă unii economişti neagă acest lucru. Şi vedem că din această cauză şomajul este o problemă în multe ţări, mai ales în Europa. Este important ca oamenii să nu mai iasă la pensie la 50, 60 sau 65 de ani. Cred că ar trebui să se pensioneze mai târziu, dat fiind că au mai multe cunoştinţe şi mai multă experienţă. Iar eu cred că trebuie să lucreze trei zile pe săptămână, pentru a crea spaţiu şi altora", afirmă Carlos Slim, preşedinte de onoare al companiei América Móvil.
"În acest mod necesităţile pentru mijloace de transport vor scădea. Statele nu se vor mai confrunta cu problema pensionărilor timpurii, care sunt destabilizatoare din punct de vedere financiar. Calitatea vieţii şi patru zile libere pe săptămână vor stimula numeroase activităţi economice - mai mult turism, divertisment, sporturi, cultură, educaţie. Oamenii pot profita de acesta zile libere suplimentare pentru a continua să acumuleze cunoştinţe", explică magnatul mexican.
Întrebat dacă acest sistem nu ar conduce la diminuarea veniturilor, Carlos Slim a precizat: "Nu; pentru companii, productivitatea a generat un excedent de personal. Se poate aplica un schimb foarte bun - mai puţine zile de lucru şi mai mulţi ani până la pensionare. De fapt, am început să aplicăm acest sistem în Telmex (o filială a companiei América Móvil) acum doi ani. Le oferim angajaţilor care au multe cunoştinţe posibilitatea de a lucra mai mulţi ani, dar mai puţine zile pe săptămână. Circa 40% dintre angajaţi acceptă", subliniază Carlos Slim.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
"De-a lungul timpului, chiar dacă trecerea a fost lentă, oamenii au lucrat mai puţin. Pe vremuri se lucra 72 de ore, şase zile pe săptămână. Apoi, 60 de ore. Succesul cel mai mare a fost săptămâna de lucru de 48 de ore. Apoi, săptămâna engleză, în care se lucra sâmbăta, iar duminică era singura zi de odihnă. Apoi, 40 de ore. În loc să lucrăm cinci zile, pentru 35 de ore, să lucrăm acum trei zile, pentru a le face loc şi altora să muncească", adaugă Carlos Slim.
Reporter: Cum convingeţi oamenii să accepte acest sistem, dat fiind că societatea capitalistă ne învaţă că ajungem cu atât mai departe cu cât muncim mai mult?
"Dacă cineva vrea să muncească mai mult o poate face. Poate avea două locuri de muncă: unul de luni până miercuri, altul de joi până sâmbătă. Aceasta este una dintre opţiuni. Alta este să lucreze trei zile şi să se pregătească în celelalte pentru a obţine un loc de muncă şi mai bun.(...) Pe parcurs, oamenii vor munci mai puţin. Vom avea vehicule fără şofer, astfel că numărul maşinilor din trafic se va diminua, la fel şi poluarea. Parcările vor fi folosite în alte scopuri. Este mai uşor să generăm bunăstare cu personal mai redus şi costuri mai mici. Trebuie să implementăm o schimbare în societate astfel încât oamenii să aibă activităţi. Pentru a crea locuri de muncă, este necesar să avem activităţi", explică omul de afaceri mexican.
"Întotdeauna oamenii au opus rezistenţă schimbărilor. Cea mai profundă schimbare este o nouă civilizaţie, una transformată dintr-o societate industrială în una pentru servicii. Încă există politicieni care laudă producţia industrială. Dar uită că aceasta este o societate de servicii", explică Slim, notând că acum producţia industrială este robotizată, iar omul trebuie să fie creator şi coordonator al aparatelor.
Carlos Slim Helú, în vârstă de 76 de ani, este un antreprenor mexican, investitor şi filantrop, fiind, în perioada 2010-2013, cel mai bogat om de lume. Cu o avere estimată la 50 de miliarde de dolari în 2016, Carlos Slim Helú este preşedinte şi director general al companiilor Telmex, América Móvil, Samsung Mexico şi Grupo Carso.
Citeşte şi: Presupusul autor al atacului soldat cu moartea a doi clerici musulmani, din New York, a fost arestat
Citeşte şi: Turcia ameninţă că renunţă la acordul cu UE privind imigranţii dacă nu obţine eliminarea vizelor din octombrie
Citeşte şi: Terminal al Aeroportului JFK, evacuat de urgenţă după ce au fost raportate focuri de armă - FOTO
Citeşte şi: Donald Trump critică presa pentru atitudine tendenţioasă faţă de el, acuzându-l din nou pe Obama
Citeşte şi: Washington Post: Un hacker care se prezintă drept român a dezvăluit date despre congresmeni democraţi din SUA
Citeşte şi: O femeie rănită în atacul comis în trenul din Elveţia a murit. Autorul atacului a decedat
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe