Israelul a fost un interlocutor dominant în domeniul producerii dronelor militare, dar, acum, firmele israeliene sunt în centrul industriei globale de producere a mijloacelor de contracarare a riscurilor generate de drone. Rămân obstacole, mai ales când dronele acţionează în spaţii urbane aglomerate.
„Contracararea acestor sisteme este cu adevărat dificilă, nu doar pentru că trebuie detectate, ci pentru că trebuie detectate oriunde şi oricând”, afirmă Ulrike Franke, specialist al Institutului Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).
Dronele prezintă provocări specifice care le diferenţiază de ameninţările aeriene tradiţionale, precum rachetele şi avioanele. Pot zbura sub standardele sistemelor radar militare şi utilizează sisteme GPS pentru efectuarea unor atacuri punctuale asupra unor obiective sensibile cu preţuri mult mai mici decât ale avioanelor de vânătoare.
O serie de atacuri cu drone în Orientul Mijlociu, inclusiv atacurile care au vizat rafinării din Arabia Saudită, au evidenţiat ricurile majore reprezentate de drone.
„Avem destule cunoştinţe tehnice adaptate din domeniul vehiculelor aeriene fără pilot, întrucât armata s-a confruntat de mult timp cu aceste riscuri”, afirmă Ben Nassi, cercetător la Universitatea Ben Gurion specializat în contracararea riscurilor dronelor. Într-un laborator situat în apropierea principalului aeroport din Israel, compania Israel Aerospace Industries a dezvoltat un nou sistem optic antidrone.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII