Mandela împlineşte 95 de ani în spital, dar se simte mai bine de "Mandela Day"

Nelson Mandela împlineşte joi vârsta de 95 de ani, în a şasea săptămână de când este spitalizat la Pretoria, însă una dintre fiicele sale a anunţat că fostul preşedinte înregistrează progrese uimitoare, în contextul în care se spunea că ar fi pe moarte.

Urmărește
337 afișări
Imaginea articolului Mandela împlineşte 95 de ani în spital, dar se simte mai bine de "Mandela Day"

Nelson Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În contextul în care lumea se pregăteşte să îi aducă un omagiu prin acţiuni de caritate cu ocazia "Mandela Day", preşedintele american Barack Obama a salutat "exemplul său extraordinar de curaj, blândeţe şi umilinţă".

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius s-a"asociat acestui omagiu, mondial, unanim, în favoarea acestui bărbat care a redat poporului sud-african libertatea şi demnitatea".

Fiica sa Zindzi a declarat miercuri pentru postul Sky News că tatăl său "face progrese remarcabile" şi "se uită la televizor, cu căşti".

Eroul luptei împotriva apartheidului îşi recunoaşte vizitatorii şi este capabil să comunice. "Reacţionează foarte bine (...) prin privire. Uneori ridică mâna ca şi cum vrea să ne strângă mâna", a declarat ea, după ce l-a vizitat miercuri.

Aceste veşti bune apar în urma unei lungi perioade de nelinişte care a urmat spitalizării lui Mandela, pe 8 iunie, pentru o gravă infecţie pulmonară.

"A existat un moment în care am fost cu toţii foarte anxioşi şi îngrijoraţi şi eram pregătiţi pentru ceea ce este cel mai rău", a declarat Zindzi."Însă el continuă să ne uimească zilnic", a adăugat ea.

Soţia sa, Graça Machel, care se află alături de el zi şi noapte, s-a declarat vineri "un pic mai puţin îngrijorată" decât cu o săptămână înainte.

Mandela s-a căsătorit cu ea, a treia căsătorie a acestuia, când a împlinit vârsta de 80 de ani, iar cuplul sărbătoreşte joi 15 ani de căsătorie.

În acest context, o emoţie marchează ziua omagierierii sale, instituite în Africa de Sud în 2009.

"Am decis această zi în onoarea lui Madiba (numele de clan al lui Mandela), cu scopul de a inspira pe fiecare dintre noi să acţioneze în mod personal şi să schimbe lumea în mai bine", a declarat Jacob Zuma.

Pe 18 iulie 2010, ONU a decretat o "Mandela Day", în care fiecare cetăţean al lumii este îndemnat să consacre în mod simbolic 67 de minute unei activităţi în serviciul colectivităţii, în memoria celor 67 de ani pe care Mandela i-a dedicat luptei sale pentru egalitate.

"Astăzi (joi), toate gândurile noastre se îndreaptă spre bogata moştenire pe care ne-o lasă, nouă, sud-africanilor, dar şi lumii", a adăugat Zuma. "Transformaţi fiecare zi într-o Mandela Day", a îndemnat el.

În Africa de Sud, o asociaţie a unor motociclişti va curăţa străzi, voluntari vor zugrăvi şcoli, copii în întreaga ţară urmau să cânte "La mulţi ani!" la ora locală 8.00 (9.00, ora României), iar fiecare bărbat sau femeie se va implica într-o activitate de caritate.

Însă aniversarea este marcată, totodată, în mod neplăcut, de o ceartă în familie, etalată public. Familia l-a dat în judecată pe cel mai mare dintre nepoţii săi, pentru că a mutat în satul său, fără autorizaţie, mormintele a trei copii decedaţi ai lui Mandela.

"Era ceva ce nu vream să vedem etalat în public", a declarat o nepoată a eroului naţional, Ndileka, într-un interviu publicat miercuri de BBC. "Însă, pentru că suntem ceea ce suntem, acest lucru ajunge în spaţiul public", a adăugat ea.

"Nu spun că nu voi ierta niciodată, dar (...) doare în continuare", a declarat ea.

Cu toate acestea, Mandela Day nu este o zi mai puţin importantă pentru toţi sud-africanii. Preşedintele Zuma, în numele reconcilierii între rase, promovată de Mandela, se pregătea să prezideze o instalare în locuinţe sociale a unor albi săraci.

În lume, câteva celebrităţi vor reprezenta un ecou al sud-africanilor.

"Voi dona 67 de minute din timpul meu pentru a face lumea un loc mai bun", a declarat miliardarul britanic Richard Branson, proprietarul mărcii Virgin.

Mandela, încarcerat timp de 27 de ani de către regimul segregaţionist de apartheid, a ieşit din închisoare fără să spună vreun cuvânt de răzbunare. Eliberat în 1990, el a negociat cu puterea din perioada respectivă o tranziţioe către democraţie. Ales preşedinte, în 1994, el nu a căutat vreodată să umilească sau defavorizeze comunitatea albă, îndemnând, din contră, în permanenţă, la reconciliere.

"Niciodată anterior în istorie, o fiinţă umană nu a fost atât de universal recunoscută drept o încarnare a mărinimiei", a declarat despre el fostul episcop anglican Desmond Tutu, şi el laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru rezistenţa faţă de apartheid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici