Marea Britanie investighează posibila implicare a Rusiei în campania pentru Brexit

Agenţia Naţională pentru Combaterea Infracţionalităţii (NCA) din Marea Britanie investighează modul în care campania lui Arron Banks pentru Brexit a fost finanţată şi contactele acestuia cu Rusia, au declarat trei surse apropiate investigaţiei, citate de CNN.

Urmărește
2189 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie investighează posibila implicare a Rusiei în campania pentru Brexit

Marea Britanie investighează posibila implicare a Rusiei în campania pentru Brexit

Agenţia a primit recent o arhivă a emailurilor lui Banks şi alte documente, care includ mai multe informaţii despre întâlniri cu diplomaţi ruşi şi posibile oportunităţi de afaceri în Rusia.

O parte dintre emailuri au ajuns şi la mai multe instituţii media din Marea Britanie şi Statele Unite. Arron Banks a obţinut împrumuturi şi donaţii în valoare de 12 milioane de dolari pentru Leave.EU, campania pentru Brexit pe care a fondat-o.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Combaterea Infracţionalităţii a declarat pentru CNN că nici nu confirmă, nici nu infirmă existenţa unei investigaţii pe această temă. Biroul Antifraudă din Marea Britanie nu a oferit detalii despre o posibilă investigaţie.

Purtătorul de cuvânt al lui Arron Banks, Andy Wigmore, a declarat că NCA nu l-a contactat pe Banks.

„Cel mai probabil nici nu îl vor contacta, deoarece atât autorităţile din Marea Britanie cât şi cele din SUA ştiu adevărul- nu există nicio dovadă că domnul Banks a procedat greşit, deoarece nimic nu s-a întâmplat. Nu există niciun lucru de investigat aici”, a declarat Andy Wigmore.

Emailurile lui Banks au fost trimise la NCA de către o persoană terţă. Sursele CNN au declarat că documentele au fost trimise şi la serviciul britanic MI5 şi autorităţilor din Statele Unite. Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor din SUA investighează relaţiile dintre oamenii asociaţi cu preşedintele Donald Trump şi Rusia, precum şi ingerinţele Rusiei în campania prezidenţială din 2016 din Statele Unite.

O parte dintre emailurile obţinute de CNN planifică întâlniri între Banks, Wigmore şi mai mulţi diplomaţi ruşi, printre care şi ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Alexander Yakovenko în 2015 şi 2016.

Susţinerea financiară pe care Banks a oferit-o pentru campania Leave.EU l-a făcut cel mai mare donator individual din istoria politică a Marii Britanii. Grupul a câştigat susţinerea liderului Partidului pentru Independenţă, Nigel Farange, unul dintre principalii susţinători ai campaniei pentru Brexit.

Emailurile dovedesc faptul că înainte de referendumul UE din iunie 2016, lui Banks i s-a oferit şansa să investească în mai multe companii ruseşti, printre care şi Alrosa, principalul producător de diamante din Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici