„Nu am altă opţiune decât să răspund la apelul poporului egiptean”, declară generalul Sissi în acest interviu publicat de cotidianul kuwaitian Al-Seyassah.
„Apelul (poporului) a fost auzit peste tot şi nu îl voi respinge”, afirmă el, adăugând că vrea să solicite încrederea poporului prin intermediul unor alegeri libere.
Armata i-a cerut săptămâna trecută mareşalului Sissi, în vârstă de 59 de ani, să se prezinte la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc peste trei luni.
Anterior, generalul a fost avansat la gradul de mareşal, cel mai înalt grad în armata egipteană.
Foarte puţini militari egipteni au fost avasaţi la acest grad. Între ei se află şi mareşalul Husein Tantawi, fostul şef al Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CFSA), care a asigurat interimatul, la putere, după revolta populară care l-a îndepărtat pe fostul preşedinte Hosni Mubarak, la începutul lui 2011. CFSA este condus în prezent de către mareşalul al-Sissi, care l-a înlocuit pe mareşalul Tantawi în funcţia de ministru al Apărării, după ce preşedintele destituit Mohamed Morsi l-a pensionat pe acesta din urmă, în vara lui 2012.
Scrutinurile prezidenţial şi legislativ, care vor avea loc până în vară, urmează să încheie „tranziţia democratică” promisă de către militari, lansată la jumătatea lui ianuarie printr-un referendum asupra noii Constituţii – revizuind-o pe cea adoptată în 2012 în mandatul lui Morsi -, adoptate cu peste 98% din voturi, în condiţiile unei prezenţe la urne de 38,6%, cu şase puncte procentuale mai mult decât în 2012.