MONITORUL APĂRĂRII | Mark Esper, şeful Pentagonului: Testul balistic efectuat de SUA este un avertisment adresat Chinei

Testul balistic efectuat de Statele Unite reprezintă un avertisment adresat în primul rând Chinei, afirmă Mark Esper, secretarul american al Apărării, citat de postul Fox News şi de agenţia Reuters.

1034 afișări

Întrebat, în cursul unui interviu acordat postului Fox News, dacă testul balistic are rolul de a transmite un mesaj Chinei, Rusiei sau Coreei de Nord, Mark Esper a răspuns: "Vrem să ne asigurăm, aşa cum este necesar, că avem capabilităţi de a contracara comportamentul negativ chinez prin deţinerea propriilor capabilităţi de a lansa atacuri cu raze medii de acţiune". Anterior, Mark Esper a afirmat că Statele Unite ar putea instala sisteme de rachete în Asia.

Întrebat despre explozia unei rachete cu propulsie nucleară în Rusia, Mark Esper a precizat: "În mod clar, (Rusia -n.red.) încearcă să îşi suplimenteze arsenalul nuclear strategic pentru a se raporta la Statele Unite". Şeful Pentagonului crede că noile tipuri de arme vor trebui incluse în Tratatul de reducere a armamentului strategic.

Vladimir Putin: Statele Unite pot lansa din România rachete de tipul celei testate după retragerea din INF

Statele Unite vor putea lansa din România rachete de tipul celei care a fost testată de Pentagon după retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a afirmat, miercuri seară, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Referindu-se la racheta pe care Pentagonul a testat-o în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul INF, Vladimir Putin a declarat: "Astfel de rachete pot fi lansate cu sistemele instalate deja în România şi Polonia. Tot ce trebuie să faci este să schimbi sistemul software. Şi nu cred că partenerii americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană despre acest lucru. Sunt noi ameninţări la care noi trebuie să reacţionăm".

Rusia şi China au condamnat vehement, marţi, testul balistic efectuat de Pentagon, acuzând Administraţia Donald Trump de amplificarea tensiunilor în scopul dominaţiei militare pe plan global. Cele două ţări au sesizat Consiliul de Securitate ONU.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Taguri:
sua,
china,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici