Meglena Kuneva: Autorităţile române trebuie să facă cercetări privind nemulţumirile consumatorilor
Fostul comisar european Meglena Kuneva, consilier special pentru drepturile pasagerilor al vicepreşedintelui CE Siim Kallas, a cerut autorităţilor române să facă cercetări pentru a afla nemulţumirile consumatorilor români şi a avertizat asupra dezavantajelor existenţei unui operator feroviar unic.
Meglena Kuneva: Autorităţile române trebuie să facă cercetări privind nemulţumirile consumatorilor (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
"Am un apel de făcut la adresa autorităţilor române: faceţi cercetări, obţineţi datele de maximă actualitate, înţelegeţi, de dragul cetăţenilor români, câţi dintre ei nu sunt mulţumiţi şi de ce şi cum puteţi îmbunătăţi situaţia locală. Bruxelles-ul nu poate fi peste tot. (...) Am o întrebare: câţi operatori aveţi pe calea ferată? Cine este proprietarul căilor ferate? Cine este proprietarul trenurilor? Câţi operatori feroviari aveţi? Dacă aveţi monopol, aţi intrat într-o cursă şi niciodată nu veţi ameliora suficient situaţia. Dacă aţi putea alege dintre mai mulţi operatori, deja ar fi ceva", a spus Kuneva într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.
Ea a subliniat de mai multe ori în răspunsurile date dezavantajele monopolului asupra drepturilor consumatorului.
"Situaţia drepturilor consumatorilor se ameliorează încetul cu încetul, însă lucrurile depind şi de ceea ce poate face consumatorul. Dacă există un singur operator nu îl poţi pedepsi neachiziţionând biletul. Vei alege o altă metodă. Aşa că (în cazul în care există un singur operator - n.r.) nu eşti suficient de puternic. Monopolul ne slăbeşte pe noi, ca şi consumatori, iar acest lucru este rău. Nu poţi numai să faci reclamă unor drepturi care nu ar putea fi niciodată implementate din cauză că nu există o altă sursă. Puteţi cumpăra orice fel de pâine, de unt, de pantof, de orice, pentru că este o piaţă liberă. Dar dacă există doar un operator pe piaţă, atunci eşti blocat, eşti prins într-o capcană", a spus Kuneva, consilierul special pentru drepturile pasagerilor al vicepreşedintelui Comisiei Europene, Siim Kallas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Furtul tezaurului. Explicaţiile date de Directorul Muzeului Naţional de Istorie / Expoziţia, asigurată la peste 30 milioane de euro / Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania
-
The Times: „Ucraina are nevoie de Trump”. Care sunt cele patru scenarii privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina
-
Trump impune tarife draconice pentru toate produsele şi interdicţii de călătorie Columbiei / Replica preşedintelui Columbiei
"Acesta ar trebui să fie primul lucru de făcut: să existe mai mulţi operatori, mai mulţi actori în domeniu. Apoi, vom putea face o diferenţă", a spus ea.
Meglena Kuneva, fost comisar european, a adăugat că o altă problemă a consumatorilor este că, deşi sunt nemulţumiţi, se plâng puţin. "Suntem foarte nemulţumiţi, dar nu ne plângem prea mult. Pentru că nu avem încredere în instanţele de judecată", a spus ea.
"Şi mai este un aspect interesant: suntem economii de piaţă recente. Când a obţinut România statutul de economie de piaţă? În 2002-2003, dacă nu mă înşel. Este încă foarte recent. În economia de piaţă, eşti consumator. Când nu este economie de piaţă, eşti cumpărător", a mai spus Meglena Kuneva.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO