Meleşcanu, despre românul răpit în Burkina Faso: Este complicat. Se cer bani. Legal nu putem să dăm

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la prezentarea bilanţului MAE, că instituţia păstrează legătura cu autorităţile din Burkina Faso, în legătură cu românul răpit în 2015, însă situaţia este complicată, deoarece răpitorii cer bani, iar statul român nu îi poate oferi.

Urmărește
2657 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu, despre românul răpit în Burkina Faso: Este complicat. Se cer bani. Legal nu putem să dăm

Meleşcanu, despre românul răpit în Burkina Faso: Este complicat. Se cer bani. Legal nu putem să dăm

„În ceea ce priveşte situaţia din Burkina Faso, noi menţinem în continuare activă Celula de Criză care se ocupă de această temă şi suntem într-un contact foarte strâns cu autorităţile algeriene, maliene. Am avut şi o vizită cu ministrul de Externe din Burkina Faso. În continuare mergem pe ideea de a găsi o soluţie de aducerea lui în ţară. Din păcate situaţia e puţin cam complicată. E vorba de răpitori care cer şi o anume contribuţie financiară, lucru pe care noi nu putem, legal, să îl facem”, a declarat marţi, ministrul Teodor Meleşcanu, la sediul MAE.

Acesta a adăugat că a avut discuţii şi cu angajatorul românului răpit, pentru a căuta o soluţie de eliberare.

„Am avut recent o discuţie cu nişte distinşi dimplomaţi români la Londra, cu domnul Frank Timiş, al cărui angajat era domnul Gherguţ şi sperăm ca şi pe această cale, prin intermediul unor societăţi care l-au angajat, prin intermediul unor firme de asigurări, să găsim o soluţie pentru eliberarea lui Gherguţ. Suntem în continuare în contact foarte strâns cu familia domnului Gherguţ”, a completat Meleşcanu.

Referitor la românul răpit anul acesta în Libia, ministrul de Externe a spus că păstrează, legătura cu autorităţile libiene şi că nu este vorba despre o acţiune teroristă.

„În legătură inginerul român din Libia, care a fost şi el luat ostatic, vreau să vă spun că s-au făcut toate demersurile necesare şi prin intermediul Guvernului libian, atât cât are posibilitatea de a controla situaţia. Suntem în continuare în contact cu compania la care era angajat inginerul respectiv. din elementele pe care le avem nu e vorba de o acţiune teroristă, prorpiu zisă, ea se manifestă ca atare. E legat de unele diferenţe privind salariile care s-au plătit sau nu s-au plătit la exploatările respective. Şi pentru această temă temă celula de crisă lucrează în continuare, în momentul în care o să avem elemente noi o să vi le comunicăm”, a precizat Teodor Meleşcanu.

Românul Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, a apărut în octombrie 2016 într-o altă înregistrare video atribuită grupului islamist Al-Mourabitoune, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic.

Pe 14 iulie, Un inginer român a fost răpit de persoane înarmate, în apropierea unei zone de sonde petroliere din vestul Libiei, afirmă surse citate de cotidianul Libyan Express. Potrivit surselor citate, patru ingineri, inclusiv unul din România, au fost răpiţi din zona complexului de sonde petroliere El Sharara, situat în vestul Libiei. Inginerii au fost preluaţi de indivizi înarmaţi şi transportaţi într-un loc necunoscut. Ulterior, doi ingineri au fost eliberaţi, au declarat sursele citate, precizând că ceilalţi doi rămân în captivitate.

Ulterior, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a dispus activarea unei Celule de criză după ce un inginer român a fost răpit în Libia, însă MAE precizează că procedurile de verificare pot fi de durată şi că a instituit încă din 2015 nivelul maxim de alertă pentru acest stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici