Merkel vrea o reglementare europeană pentru protecţia datelor private ale europenilor pe Internet: "Google şi Facebook să fie obligate să spună cui transmit datele"

Cancelarul german Angela Merkel a apărat duminică ideea creării unei reglementări europene în vederea unei mai bune protecţii a datelor private ale europenilor pe Internet, într-un interviu pentru televiziunea publică.

Urmărește
468 afișări
Imaginea articolului Merkel vrea o reglementare europeană pentru protecţia datelor private ale europenilor pe Internet: "Google şi Facebook să fie obligate să spună cui transmit datele"

Merkel vrea o reglementare europeană pentru protecţia datelor private ale europenilor pe Internet: "Google şi Facebook să fie obligate să spună cui transmit datele" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ea şi-a exprimat dorinţa ca "societăţile de Internet, Facebook, Google şi altele, să fie obligate să spună ţărilor europene cui transmit datele" utilizatorilor lor. O asemenea măsură este necesar, în opinia sa, să facă "parte dintr-un acord european privind protecţia datelor".

Într-o reuniune a miniştrilor europeni ai Afacerilor Interne şi Justiţiei la sfârşitul săptămânii, Germania va apăra "o poziţie foarte strictă", a dat ea asigurări.

Ea a evocat totodată rezultatele vizitei la Washington, săptămâna trecută, a ministrului de Interne Hans-Peter Friedrich, în vederea obţinerii unor clarificări din partea Guvernului american, în unor dezvăluiri despre un program de supraveghere la nivel mondial a comunicaţiilor electronice de către Statele Unite.

"I s-a spus foarte clar ministrului de Interne că nu există un spionaj industrial vizând întreprinderi germane", a dat ea asigurări.

Merkel a apreciat ca "vitală", săptămâna aceasta, activitatea serviciilor de informaţii în statele democratice, într-un interviu pentru săptămânalul Die Zeit, apărând în mod implicit autorităţile americane.

Împreună cu Statele Unite, "acţionăm împotriva terorismului, însă, pe de altă parte, este necesar să fie asigurată protecţia datelor cetăţenilor", a declarat ea duminică.

Dezvăluiri ale fostului consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden despre programul de supraveghere al Statelor Unite au provocat emoţie în Germania, o ţară marcată de două dictaturi - naţional-socialismul şi apoi comunismul în fosta Germanie de Est - care au spionat cetăţeni în mod sistematic.

Subiectul a intrat în campania electorală, cu aproximativ două luni înainte de alegerile legislative, opoziţia acuzând-o pe Merkel că a fost la curent cu spionarea unor cetăţeni germani.

Principalul său opozant, social-democratul Peer Steinbrück, a reclamat crearea unei comisii de anchetă a Parlamentului, în ediţia de duminică a cotidianului Bild. "În calitate de cancelar, doamna Merkel a depus jurământul să protejeze poporul german. De-acum aflăm că s-a adus atingere în mod masiv drepturilor fundamentale ale cetăţenilor germani", a declarat el în acest inteviu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici