Microsoft dezminte că oferă NSA acces direct la conturi ale utilizatorilor de Outlook şi Skype

Microsoft a dezminţit marţi că unele conturi ale utilizatorilor de Outlook, Skype şi altor servicii sunt accesibile în mod direct agenţiei americane de spionaj NSA şi a cerut Guvernului permisiunea să publice numărul exact al datelor transmise autorităţilor.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Microsoft dezminte că oferă NSA acces direct la conturi ale utilizatorilor de Outlook şi Skype

Microsoft dezminte că oferă NSA acces direct la conturi ale utilizatorilor de Outlook şi Skype (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Dezminţirea Microsoft, ca răspuns unor informaţii dezvăluite de cotidianul britanic The Guardian pe baza unor documente furnizate de Edward Snowden, este similară celor formulate începând de la 6 iunie de giganţi în domeniul Internetului ca Google, Apple, Facebook şi alţii.

Aceste grupuri au fost prezentate de către Snowden ca participând la programul PRISM, care ar oferi unor analişti din cadrul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) un "acces direct" la serverele lor.

Îngrijorate de repercusiuni asupra imaginii lor, aceste grupuri insistă că deţin controlul asupra livrărilor de date.

"Microsoft nu furnizează vreunui stat un acces direct şi fără probleme la datele clienţilor noştri", a scris Brad Smith, directorul juridic al grupului, pe un site Microsoft, technet.com. "Dacă un stat cere date ale unor clienţi, inclusiv pentru motive ce ţine de securitatea naţională, este necesar ca acesta să urmeze procedurile legale aplicabile".

"Doar o fracţiune minusculă, o fracţiune de procent, din datele clienţilor noştri au făcut obiectul unei cereri din partea statului în legătură cu dreptul penal sau securitatea naţională", a precizat el.

Microsoft a depus o cerere, pe 19 iunie, pentru a obţine dreptul să publice cifra exactă, dezvăluie el. "Credem că Constituţia ne garantează libertatea de a împărtăşi mai multe informaţii cu publicul, însă Guvernul ne împiedică", a adăugat el.

Într-un articol publicat pe 11 iulie, The Guardian a scris că apreciază că Microsoft colaborează cu NSA cu scopul de a livra date ale unor comunicaţii ale utilizatorilor săi, în special alecelor care au conturi de e-mail pe Hotmail, devenit Outlook.com.

Aceste documente furnizate de către Snowden arată, potrivit The Guardian, că Microsoft a ajutat NSA să se adapteze noului sistem de criptare a conversaţiilor de tip chat pe Outlook.com şi să acceadă mai uşor la serviciul său de stocare online de fişiere, Skydrive.

"Nu este nicio suprpriză (că) rămânem supuşi acestor obligaţii legale atunci când lansăm produse, inclusiv când consolidăm criptarea şi măsurile de securitate", subliniază Brad Smith. În cazul unei solicitări "legale", "extragem conţinutul specificat de pe serverele noastre, unde este stocat în mod necriptat, şi îl furnizăm agenţiei guvernamentale", a precizat el.

The Guardian a citat totodată un document intern NSA potrivit căruia agenţia şi-a triplat capacităţile de stocare de conversaţii de tip video pe Skype în perioada 2011-2012.

Brad Smith afirmă că, în 2013, "ne-am schimbat procedurile cu scopul de a fi capabili să continuăm să răspundem unui număr în creştere de cereri ale unor state din lume".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici