Confruntări violente între susţinătorii şi opozanţii lui Mubarak. Sute de răniţi în piaţa Tahrir din Cairo - VIDEO

Confruntări violente au izbucnit miercuri după-amiază între susţinători ai preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, şi manifestanţi care cer plecarea lui, în piaţa Tahrir din Cairo. Armata egipteană a tras focuri de armă în aer pentru a avertiza manifestanţii să pună capăt confruntărilor.

Urmărește
51 afișări
Imaginea articolului Confruntări violente între susţinătorii şi opozanţii lui Mubarak. Sute de răniţi în piaţa Tahrir din Cairo - VIDEO

Mii de oameni protestează în continuare în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii au salutat intervenţia armatei, unii protestatari urcând pe tancuri pentru a exprima solidaritatea cu militarii, care până acum nu interveniseră între cele două tabere.

"Armata şi poporul merg mână în mână", scandau manifestanţii.

Potrivit AFP, sute de manifestanţi, care îi cer preşedintelui egiptean Hosni Mubarak să renunţe la putere, au fost răniţi, miercuri, în confruntările cu susţinătorii acestuia în piaţa Tahrir.

Susţinătorii şefului statului au aruncat cu blocuri de piatră în manifestanţi de pe acoperişurile clădirilor situate în jurul pieţei.

Un jurnalist şi un fotograf AFP au văzut sute de persoane rănite, dintre care multe erau transportate pe umeri de camarazii lor.

Potrivit CNN, în piaţa Tahrir au fost lansate grenade cu gaze lacrimogene, iar surse afirmă că Guvernul egiptean intenţionează să ordone intervenţia poliţiei împotriva demonstranţilor.

"Probabil de aceea armata nu intervine", aşteptând prezenţa poliţiei, preciza sursa citată de CNN.

Persoane pe cai şi cămile au pătruns scurt timp, miercuri, în Piaţa Tahrir din Cairo, lovindu-i cu biciul pe protestatarii adunaţi acolo, unii dintre agresori fiind daţi jos de pe animale şi bătuţi.

Incidentele au loc în timp ce în apropierea Pieţei Tahrir se desfăşoară un miting al susţinătorilor preşedintelui Hosni Mubarak.

După o scurtă bătaie cu pietre între cele două părţi, mai multe persoane cu răni în zona feţei au fost scoase în grabă din mulţime, iar protestatarii au început să se îmbrăţişeze şi să cânte "Toţi suntem unul".

Trei mişcări ale coaliţiei împotriva lui Mubarak au declarat anterior, într-un comunicat, că poliţişti în civil au intrat în forţă în Piaţa Tahrir, centrul revoltei de nouă zile împotriva regimului actual.

Aceste confruntări intervin la o zi după discursul solemn al preşedintelui, în care a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale, prevăzute pentru septembrie. Acest anunţ nu i-a convis însă pe protestatari să îşi întrerupă mişcarea.

Mii de manifestanţi antiguvernamentali au petrecut din nou noaptea de marţi spre miercuri în piaţa Tahrir, din centrul capitalei Cairo, şi au reluat sloganurile prin care cer plecarea imediată a preşedintelui.

Armata egipteană le-a cerut miercuri manifestanţilor să se întoarcă la casele lor, într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat, în cea de-a noua zi a protestelor care solicită plecarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere.

La un kilometru de piaţă, aproximativ 500 de susţinători ai preşedintelui au defilat miercuri dimineaţă cu banderole pe care se putea citi "Da lui Mubarak, pentru protejarea stabilităţii", sau "Cei care iubesc Egiptul nu-l fac să se prăbuşească".

Unii dintre ei îi întrebau pe cei care se îndreptau către Piaţa Tahrir (Eliberării), devenită un simbol al furiei egiptenilor. "Ce mai vreţi, în plus? Oricum, Mubarak nu va rămâne (la putere). Ar trebui să plecaţi sau va curge sânge", spuneau aceştia.

Două banderole de dimensiuni mari sunt, în continuare, afişate în Piaţă. Pe una, în engleză, se poate citi "poporul vrea plecarea regimului", iar pe cealaltă, în arabă, adresată lui Mubarak, se poate citi "Cară-te!".

Marţi seara, după o zi de mobilizare uriaşă în toată ţara, preşedintele Mubarak a anunţat, într-un discurs televizat, că rămâne la putere, dar că nu va candida la alegerile prezidenţiale din septembrie.

Mubarak, în vârstă de 82 de ani, aflat la putere de 32 de ani, s-a angajat să pregătească, în cele opt luni de mandat care-i mai rămân, o tranziţie paşnică, în special prin modificarea Constituţiei, pentru a ameliora depunerea de candidaturi la alegerile prezidenţiale.

"Marşul de un milion" de persoane, marţi, s-a desfăşurat fără incidente, dar în cadrul mişcării de contestare, care a început la 25 ianuarie, au fost ucise 300 de persoane, iat alte câteva mii au fost rănite, potrivit unui bilanţ neconfirmat al ONU.

Berlinul şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că Hosni Mubarak "vrea să deschidă calea unei reînnoiri politice", în timp ce preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi-a exprimat dorinţa ca un "proces de tranziţie concret să fie angajat, fără întârziere" şi "fără violenţe", potrivit preşedinţiei franceze.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că i-a transmis omologului său egiptean că, în Egipt, trebuie să înceapă o tranziţie politică paşnică "imediat".

După o zi de consultări diplomatice intense între Statele Unite şi unul dintre principalii lor aliaţi în Orientul Mijlociu, Obama a felicitat armata egipteană pentru că a permis desfăşurarea unor manifstaţii paşnice.

Londra a reiterat apelul său către autorităţile egiptene de a proceda la o "schimbare reală, vizibilă şi completă".

Încă de marţi seara, anunţul lui Mubarak, potrivit căruia va rămâne la putere, a fost respins de miile de manifestanţi adunaţi în pofida interdicţiilor de circulaţie, sugerând că va avea loc o continuare în forţă a protestelor.

"Preşedintele este foarte încăpăţânat, dar noi suntem mai încăpăţânaţi decât el. Nu vom părăsi piaţa" Tahrir, a declarat un lider al mişcării de contestare, la o portavoce.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici