Ministerul de Externe: Agenţia de Control al Exporturilor, dispusă să coopereze cu Suedia în urma informaţiilor privind armele româneşti pentru Siria

MAE a luat notă de informaţiile de presă privind o posibilă deturnare către Siria de armament provenit din România, a precizat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe, adăugând că ANCEX doreşte să coopereze cu partenerii suedezi pentru verificarea veridicităţii acestor informaţii.

Urmărește
403 afișări
Imaginea articolului Ministerul de Externe: Agenţia de Control al Exporturilor, dispusă să coopereze cu Suedia în urma informaţiilor privind armele româneşti pentru Siria

Ministerul de Externe: Agenţia de Control al Exporturilor, dispusă să coopereze cu Suedia în urma informaţiilor privind armele româneşti pentru Siria (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX), aflată în subordinea MAE, "îşi exprimă întreaga disponibilitate de cooperare cu partenerii suedezi pentru verificarea veridicităţii acestor informaţii", se arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate naţională de control al operaţiunilor cu produse militare, nu a autorizat astfel de transferuri către Siria sau persoane fizice şi organizaţii reprezentând societatea civilă", mai precizează MAE.

Autoritatea naţională de control al exporturilor aprobă transferuri de produse militare "numai pe baza unor garanţii de utilizare finală, confirmate de autorităţile competente din ţările de destinaţie", susţine sursa citată.

Ministerul de Externe reaminteşte faptul că România respectă "cu stricteţe regimurile de sancţiuni internaţionale impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană sau de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa".

Un fost imam al uneia dintre cele mai mari moschei din Suedia a trimis ilegal în Siria, în ultimele 18 luni, o cantitate importantă de armament, cumpărat în principal din Libia, dar şi din ţări europene ca Bosnia şi România, a relatat, joi, postul public de radio suedez.

Potrivit unor surse citate de post, acest cetăţean suedez este una dintre cele mai importante persoane implicate în aprovizionarea cu armament a rebelilor sirieni, în contextul în care aceştia se confruntă încă de la începutul războiului civil, în urmă cu peste doi ani, cu problema accesului la arme, pentru a se putea apăra împotriva armatei bine echipate a preşedintelui Bashar al-Assad.

Timp de mai mulţi ani, suedezul a fost imam într-una dintre principalele moschei suedeze, însă în ultimele 18 luni a ajutat opoziţia siriană şi a făcut trafic de arme, afirmă surse atât surdeze cât şi străine citate de post.

"Era foarte deschis în privinţa afacerilor privind aducerea de arme în Siria, în special în zona (oraşului) Homs", a declarat pentru postul de radio Raphaël Lefèvre, de la Universitatea Cambridge, care l-a intervievat în mai multe rânduri pe acest suedez în legătură cu traficul de armament. De asemenea, Lefèvre a scris despre fostul imam şi filierele organizaţiei sale prin care face trafic de armament într-un raport Carnegie, precizează postul. Cercetătorul precizează că suedezul i-a spus că a trimis arme în Siria prin organizaţia sa, ca oamenii să se poată apăra împotriva atacurilor regimului sirian.

De asemenea, organizaţia a postat pe canalul său de pe YouTube sute de clipuri în care apar luptători rebeli. Fostul imam conduce "afacerea", el asigurându-se că sunt cumpărate şi colectate arme în principal din Libia, dar şi din ţări europene ca Bosnia şi România, potrivit postului. Armele sunt transportate ulterior cu vaporul sau avionul în Turcia, de unde sunt introduse cu camionul în Siria, unde le sunt predate rebelilor.

Thomas Tjäder, un consilier politic de la Agenţia suedeză pentru Neproliferare şi Controlul Exporturilor (ISP), precizează că introducerea de arme în Siria este o infracţiune în Suedia şi se pedepseşte cu patru ani de închisoare. "Oricine trăieşte în Suedia sau oricine stă o perioadă îndelungată aici nu are voie să transporte arme fără să primească permisiunea noastră", a declarat Tjäder, subliniind că acţiunile cetăţeanului suedez, în acest caz, sunt ilegale.

Postul public de radio suedez precizează că a încercat să îl contacteze pe fostul imam, în mai multe rânduri şi în diverse modalităţi, dar fără rezultat.

Însă reporterii postului au reuşit să îl întâlnească pe Nazir Hakim, liderul oraganizaţiei suedezului. Hakim a confirmat pentru post că organizaţia primeşte fonduri din lume şi că aceşti bani sunt folosiţi pentru cumpărarea de armament. Dar, afirmă, Hakim, armele sunt cumpărate de la oameni din cadrul regimului sirian, ci nu din Balcani, Irak sau Libia. El a adăugat că organizaţia efectuează transporturi din Libia, dar de lapte, ci nu de arme.

Surse suedeze şi din străinătate, dar şi din cadrul nucleului organizaţiei, afirmă, însă, că de fapt este vorba despre transporturi de armament. De asemenea, cercetătorul universitar Raphaël Lefèvre afirmă că multă lume ştie despre traficul de armament. "Nu este un secret că grupul lui... acest grup trimite arme în Siria", subliniază el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici