Miniştrii ameninţă că dărâmă guvernul Netanyahu dacă premierul acceptă planul de pace propus de SUA, Egipt şi Qatar. Politican: "Ar fi o capitulare totală în faţa Hamas"

Aliaţii de dreapta ai lui Benjamin Netanyahu au respins o propunere de încetare a focului mediată de SUA pentru a pune capăt războiului din Gaza, considerând-o o „capitulare totală” în faţa Hamas, ameninţând că vor dărâma guvernul israelian dacă va fi adoptată, relatează Financial Times.

2240 afișări
Imaginea articolului Miniştrii ameninţă că dărâmă guvernul Netanyahu dacă premierul acceptă planul de pace propus de SUA, Egipt şi Qatar. Politican:  "Ar fi o capitulare totală în faţa Hamas"

Miniştrii ameninţă că vor dărma guvernul Netanyahu dacă premierul acceptă planul de pace propus de SUA, Egipt şi Qatar. Politican: "Ar fi o capitulare totală în faţa Hamas"

Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit contururile unui acord prin care luptele ar urma să fie oprite, iar ostaticii israelieni deţinuţi în Gaza ar fi eliberaţi. Scopul final, a declarat Biden, ar fi sfârşitul conflictului.
 
După încheierea Sabatului, sâmbătă seara, doi miniştri de extremă dreapta din coaliţia de guvernare a lui Netanyahu l-au avertizat pe premierul în exerciţiu să nu accepte acordul „nesăbuit” şi l-au îndemnat să continue războiul până la „eliminarea completă” a Hamas.
 
Propunerea ar fi „o victorie pentru terorism şi un pericol de securitate pentru statul Israel”, a declarat ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir.
 
„A fi de acord cu un astfel de plan nu înseamnă o victorie totală - ci o înfrângere totală”, a adăugat el, ameninţând cu „dizolvarea guvernului”.
 
Bezalel Smotrich, ministrul de finanţe, a declarat că nu va face parte dintr-un guvern care ar accepta „să pună capăt războiului fără a distruge Hamas şi fără a returna toţi ostaticii”. El a criticat propunerile de retragere a armatei israeliene din Gaza, de eliberare a prizonierilor palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene şi de întoarcere a locuitorilor strămutaţi din Gaza în casele lor din nordul enclavei distruse.
 
„Cerem continuarea luptelor până la distrugerea Hamas şi returnarea tuturor ostaticilor”, a spus el.

SUA, Egipt şi Qatar cer semnarea acordului

SUA, împreună cu Egiptul şi Qatar, au emis sâmbătă o declaraţie comună în care au cerut atât Hamas, cât şi Israelului să finalizeze termenii acordului, aşa cum a subliniat Biden. Toate cele trei state au încercat de luni de zile să intermedieze un acord care să pună capăt luptelor din Gaza, dar discuţiile au intrat în impas din cauza diferenţelor fundamentale dintre cele două părţi aflate în conflict.
 
În declaraţia lor, cele trei ţări au adăugat că propunerea „va aduce o uşurare imediată atât pentru populaţia din Gaza, care suferă de mult timp, cât şi pentru ostaticii şi familiile acestora, care suferă de mult timp. Acest acord oferă o foaie de parcurs pentru o încetare permanentă a focului şi pentru a pune capăt crizei.”
 
Potrivit lui Biden, acordul în trei etape ar începe cu o „încetare totală şi completă a focului” pe parcursul a şase săptămâni, incluzând retragerea forţelor israeliene din zonele „dens populate” din Gaza şi întoarcerea unor ostatici, inclusiv a americanilor, alături de eliberarea unor prizonieri palestinieni.
 
O a doua fază ar implica eliberarea tuturor ostaticilor şi o „încetare permanentă a ostilităţilor”, combinată cu o retragere completă a trupelor israeliene din Gaza.
 
Cea de-a treia fază ar fi legată de „reconstrucţia” Gaza, menită să conducă la o stabilizare mai amplă în Orientul Mijlociu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici