Miniştrii de Externe din cadrul UE caută modalităţi de rezolvare a crizei din Siria

Miniştrii de Externe din cadrul Uniunii Europene vor dezbate luni modalităţi de rezolvare a conflictului din Siria, pe fondul îngrijorărilor despre implicarea militară a Rusiei şi incertitudinii privind viitorul rol al preşedintelui Bashar al-Assad, informează agenţia de presă DPA în pagina online.

Urmărește
829 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Externe din cadrul UE caută modalităţi de rezolvare a crizei din Siria

Miniştrii de Externe din cadrul UE caută modalităţi de rezolvare a crizei din Siria

Conflictul sirian a ucis cel puţin 250.000 de oameni din 2011, potrivit ONU. Peste jumătate din populaţia ţării de 22,4 milioane de persoane a fost strămutată la nivel intern sau peste hotare.

Anul acesta, agravarea condiţiilor în taberele de refugiaţi a determinat un număr fără precedent de sirieni să caute azil în interiorul UE, ceea ce a atras după sine declanşarea celei mai mari crize a migraţiei de la al Doilea Război Mondial.

Siria "este în criză de mult timp, însă problema migraţiei a adus această criză acasă pentru toţi cetăţenii noştri într-un mod foarte practic şi semnificativ", a spus un diplomat UE săptămâna trecută.

Blocul comunitar susţine eforturile coordonate de ONU privind negocierea unei soluţii politice, precum şi lupta condusă de o coaliţie internaţională împotriva grupării Stat Islamic, care a ocupat teritorii extinse din ţară.

Diplomaţia internaţională din jurul conflictului din Siria a ajuns într-o nouă fază pe data de 30 septembrie, când autorităţile de la Moscova au lansat o campanie aeriană care a ţintit în aparenţă gruparea SI. Cu toate acestea, guvernele din Vest sunt de părere că Rusia, un aliat al lui al-Assad, ţinteşte oponenţi ai regimului acestuia.

Tensiunile sunt deja mari între Moscova şi Bruxelles, în ceea ce priveşte conflictul din estul Ucrainei, problemă care nu se află în mod oficial pe agenda discuţiilor de luni.

O "recalculare" are loc acum în interiorul UE privind Siria, a spus diplomatul, adăugând: "Nu putem elabora abordarea noastră la această criză limitându-ne la...relaţia cu Rusia".

În interiorul Europei, există un "consens că al-Assad nu va fi parte din guvernarea viitoare a Siriei", a spus vineri un oficial UE. Unele state membre, inclusiv Germania, consideră însă că acest regim trebuie inclus în negocierile privind viitorul ţării.

"Aranjamentele flexibile de tranziţie" i-ar putea permite lui Assad să rămână la putere în timpul "unui stadiu de tranziţie definit în mod clar", a spus diplomatul UE săptămâna trecută, adăugând că nu crede că există vreun dezacord printre statele membre asupra acestui aspect.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici