Mohamed Morsi îi cere armatei să îşi retragă ultimatumul

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a exclus, marţi seara, o plecare anticipată de la putere, declarându-se pregătit să îşi "dea viaţa" pentru păstrarea "legitimităţii" şi cerând armatei să îşi retragă ultimatumul, care expiră miercuri.

Urmărește
801 afișări
Imaginea articolului Mohamed Morsi îi cere armatei să îşi retragă ultimatumul

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul nopţii, 16 persoane au murit într-un atac comis împotriva unei reuniuni a islamiştilor pro-Morsi în apropierea universităţii din Cairo, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Alte şapte persoane au fost ucise în alte confruntări din capitală.

Adresându-se televiziunii pe un ton combativ, preşedintele islamist a declarat că "va continua să îşi asume responsabilitatea ţării", prezentând "legitimitatea" sa drept "singura garanţie împotriva vărsării de sânge" şi răspunzând astfel implicit celor care apreciază că plecarea sa ar permite rezolvarea tensiunilor care afectează ţara.

El a avertizat, de asemenea, împotriva "capcanei" unor violenţe "fără sfârşit", în timp ce acestea au provocat deja moartea a 47 de persoane într-o săptămână de manifestaţii.

Cu puţin timp înainte, pe contul său de Twitter, el le-a cerut forţelor armate să "îşi retragă avertismentul" şi a refuzat orice "dictat", referindu-se la un ultimatum militar asimilat de susţinătorii săi unei lovituri de forţă pentru a-l face să plece.

Preşedintele a făcut aceste declaraţii după ce s-a întâlnit întreaga zi cu ministrul Apărării şi şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

În cazul unui eşec al ultimatului său, armata a declarat că va institui ea însăşi o "foaie de parcurs" pentru a rezolva criza, dar a asigurat că nu vrea să pregătească o "lovitură".

Porivit cotidianului guvernamental Al-Ahram, această "foaie de parcurs" prevede în special nominalizarea unui consiliu prezidenţial şi o suspendare a Constituţiei pentru o perioadă de tranziţie - plasată sub "supervizarea armatei" - care ar putea dura până la un an.

Mişcarea Tamarrod (rebeliune), aflată la originea manifestaţiilor împotriva lui Morsi, a reacţionat acuzându-l pe preşedinte că îşi "ameninţă poporul".

Opoziţia a salutat ultimatumul armatei, văzând în el un sprijin consistent pentru dorinţa sa ca Morsi să plece de la putere deoarece a instaurat un regim autoritar în favoarea mişcării Fraţilor Musulmani.

În vederea unei "tranziţii politice", opoziţia a anunţat că Mohammed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ar fi unica sa "voce.

În cursul nopţii, "16 persoane au fost ucise şi alte 200 rănite", potrivit Ministerului Sănătăţii, într-un atac împotriva susţinătorilor lui Morsi la Cairo.

"Agresorii ne-au atacat cu arme de foc. Eu însumi am dus un bărbat care era rănit de un glonţ la cap", a declarat un susţinător al preşedintelui, Mostafa Abdelnasser, contactat prin telefon de AFP.

În alte zone din Cairo, şapte persoane au fost ucise marţi în timpul ciocnirilor între susţinătorii şi opozanţii preşedintelui islamist din cartierul Gizeh (sud), soldate, de asemenea, cu zeci de răniţi, dintre care unii loviţi grav de gloanţe, au anunţat surse medicale pentru AFP.

Confruntări au izbucnit şi în alte cartiere de la periferia Cairo şi din provincia Beheira.

În total, 47 de persoane, dintre care un american, au murit în violenţele care au însoţit manifestaţiile ce afectează ţara de o săptămână.

Marţi seara, opozanţii lui Morsi au ocupat în masă emblematica piaţă Tahrir şi împrejurimile palatului prezidenţial din cartierul Heliopolos, scandând "afară!" la adresa preşedintelui.

Pentru Mona Elghazawy, contabilă ieşită în stradă pentru a cere plecarea preşedintelui, "bătălia se joacă acum" în faţa islamiştilor.

Forţele de ordine au primit întăriri în capitală, în special în jurul pieţei Tahrir. Numeroase magazine şi birouri au rămas închise în metropola survolată de elicoptere ale armatei.

În timp ce zeci de mii de susţinători ai preşedintelui erau reuniţi la periferia Nasr City şi în faţa universităţii, un oficial al Fraţilor Musulmani a cerut împiedicarea unei lovituri de stat, amintind sângele deja vărsat pentru obţinerea plecării preşedintelui Hosni Mubarak, în 2011.

"Poziţia armatei este îngrijorătoare şi deranjantă. Dacă preiau ţara, vom face o revoluţie islamică", a avertizat Mohamed Abdel Salem, manifestant pro-Morsi.

Alia Youssef, o ingineră în vârstă de 24 de ani, s-a declarat "pregătită să moară aici pentru apărarea legitimităţii (preşedintelui) şi pentru a spune «nu» unei lovituri de stat militare".

Începând de luni, cinci miniştrii, între care cel de Externe şi purtătorul de cuvânt al lui Morsi şi-au prezentat demisiile, izolându-l şi mai mult pe preşedinte, în timp ce Washingtonul şi Parisul i-au cerut să îşi "asculte" poporul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici