Această „iniţiativă contraproductivă (…) nu face decât să complice soluţionarea crizei din Ucraina”, ameninţă Ministerul de Externe într-un comunicat.
Rezoluţia cu caracter neconstrângător, propusă de Ucraina şi susţinută de occidentali, a primit 100 de voturi pentru, 11 împotriva şi 58 de abţineri de la cei 193 de membri ai Adunării Generale. Redactată în termeni foarte moderaţi, ea nu critică în mod explicit Rusia.
„Numărul mare de abţineri şi absenţi este o mărturie elocventă a respingerii unei interpretări părtinitoare a evenimentelor din Ucraina”, apreciază diplomaţia rusă.
Aceasta a denunţat totodată „presiunea exercitată, care a mers până la un şantaj politic şi economic, exercitat (de către occidentali) asupra unui anumit număr de state membre cu scopul de a vota pentru”.
Rezoluţia subliniază că „referendumul de la 16 martie, care nu are nicio validitate, nu poate să justifice vreo schimbare a statutului” Crimeei. Ea cere tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale „să nu recunoască vreo schimbare a (acestui) statut”.
Ea „afirmă angajamentul (Adunării) faţă de suveranitatea, independenţa politică, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional”.