- Home
- Externe
- MOSCOVA, (03.06.2015, 15:13)
- Ioana Bojan
Moscova ironizează Parlamentul European după măsurile luate împotriva Rusiei
Ministerul rus de Externe nu dramatizează situaţia creată de decizia Parlamentului European de a restricţiona accesul în instituţie al ambasadorului rus la UE, Vladimir Cijov, apreciind că "oricum nu este nimic de făcut acolo", relatează agenţia TASS în pagina electronică.
Urmărește
377 afișări
Moscova ironizează Parlamentul European după măsurile luate împotriva Rusiei (Imagine: Mediafax Foto-AFP)
"Cred că poţi să nu vizitezi acea adunare, pentru că nu este nimic de făcut acolo, cu restricţii sau fără", a declarat marţi adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov. "Ţinând cont de sentimentele majorităţii membrilor acestei adunări, orice ar putea spune şi orice decizie ar putea adopta poate fi prevăzut cu uşurinţă", a adăugat el.
Diplomatul a subliniat că, "din păcate, în deciziile legate de Rusia există din ce în ce mai puţină raţiune".
Moscova a repetat în mai multe rânduri în ultimele zile că introducerea unei liste negre cu oficiali europeni care au interdicţie de a intra în Rusia nu este un "capriciu", ci o "măsură legală şi proporţionată în replică la restricţiile inacceptabile privind intrarea unor reprezentanţi ruşi în UE sub pretexte exagerate", a mai spus Riabkov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Citeşte şi:
Cinci români, pe LISTA cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia. REACŢIA MAE
Cererile oficialilor europeni vizaţi de interdicţia de intrare în Rusia de a primi explicaţii, precum şi afirmaţiile că aceasta este o măsură ilegală şi încercările de a adopta măsuri de retorsiune arată "mizeria lor politică intelectuală", a adăugat el.
"Acest lucru dovedeşte că oamenii nu văd nimic în jurul lor şi nu pot percepe realitatea aşa cum este. Este regretabil că astfel de oameni sunt implicaţi în procesul de decizie din UE", a mai precizat Riabkov.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a informat marţi că PE restricţionează accesul liber în instituţie al ambasadorului rus şi al altui diplomat şi suspendă participarea la Comisia de cooperare parlamentară UE-Rusia, după ce Moscova a întocmit o listă neagră cu oficiali europeni.
"În urma publicării unei liste negre cu oficiali şi politicieni europeni, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a informat astăzi pe ambasadorul rus la UE că, în condiţiile în care autorităţile ruse nu au reuşit să asigure transparenţa deciziilor lor, în conformitate cu legislaţia internaţională şi obligaţiile legale, şi nici să acorde persoanelor vizate dreptul la apărare sau apel, el consideră că este justificat să ia măsurile adecvate în replică", informează un comunicat al PE.
Prin urmare, în aşteptarea anulării listei negre, Parlamentul European va restricţiona accesul liber în instituţie al ambasadorului rus şi al altui diplomat şi va evalua cererile de acces din partea unor membri ai Dumei şi ai Consiliului Federaţiei (cele două Camere ale Parlamentului rus) de la caz la caz.
De asemenea, PE suspendă participarea la Comisia de cooperare parlamentară UE-Rusia.
Mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele a 89 de politicieni din 17 state UE cărora li se interzice intrarea în Rusia.
Pe listă, primită şi de Ambasada României la Moscova, se află cinci cetăţeni români: Iulian Chifu, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan, director general adjunct la Transgaz, Adrian Cioroianu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, şi Tiberiu-Liviu Chodon, comandor al Forţelor Navale Române.
Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, şi Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere.
Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe