- Home
- Externe
- LONDRA, (17.12.2014, 18:18)
- Ioana Bojan
Multe crize globale din prezent sunt urmările deciziilor greşite din trecut - analist
Multe dintre crizele globale din prezent sunt urmările deciziilor greşite din trecut, de la încheierea unor conflicte anterioare, apreciază analistul Jeffrey Sachs, care a consiliat guvernele polonez şi rus la sfârşitul Războiului Rece, relatează BBC News Online.
Urmărește
210 afișări
Analistul Jeffrey Sachs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Anul 2014 a fost anul unor aniversări geopolitice importante: s-au împlinit 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, un eveniment care a conturat mai mult decât oricare altul istoria mondială în ultimul secol. De asemenea, s-au împlinit 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, capitolul care a deschis calea destrămării imperiului sovietic şi a încheierii Războiului Rece.
Primul Război Mondial şi căderea Zidului Berlinului continuă să contureze realităţile din prezent. Războaiele din Siria şi Irak sunt moştenirea încheierii Primului Război Mondial, iar evenimentele dramatice din Ucraina se dezvoltă în umbra celor din 1989.
Jeffrey Sachs este unul dintre cei mai mari economişti din lume, printre guvernele pe care le-a consiliat fiind şi cele ale Poloniei şi Rusiei la sfârşitul Războiului Rece. În această calitate, el a promovat un tip de asistenţă internaţională despre care credea că va fi vitală pentru ca Polonia să realizeze o tranziţie paşnică şi de succes la un regim democratic post-comunist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Situația de pe frontul din Ucraina se deteriorează. Ce îi cere viitoarea Administrație Trump lui Zelenski
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Sachs a făcut apel la SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania să acorde asistenţă Poloniei, pentru a ajuta la construirea unei Europe puternice şi unite. El a reuşit să convingă SUA în decurs de o zi să acorde un ajutor de un miliard de dolari Poloniei pentru stabilizarea monedei. A durat apoi aproximativ un an să convingă Casa Albă să sprijine anularea datoriei Poloniei, dar şi acest demers a avut succes.
Ulterior, Polonia a adoptat reforme puternice, bazate pe recomandările lui Sachs, iar SUA şi Europa au sprijinit aceste măsuri prin ajutoare generoase. Economia Poloniei a început să crească, iar după 15 ani ţara a devenit membră a Uniunii Europene.
Însă povestea de succes a Poloniei nu s-a repetat şi în Rusia, în acest caz fiind vorba despre un eşec al Occidentului, iar consecinţele se simt şi în prezent. În 1990 şi 1991, guvernul lui Mihail Gorbaciov, văzând rezultatele pozitive din Polonia, i-a cerut ajutorul lui Sachs pentru reforme economice. Gorbaciov a încercat să obţină sprijin financiar din Occident, însă eforturile nu au avut succes. Demersurile lui Boris Elţîn în acest sens au rămas de asemenea fără rezultat. În final, criza financiară din Rusia a sufocat eforturile în vederea reformei şi normalităţii.
"Au trecut 20 de ani până am înţeles ce s-a întâmplat în 1991. De ce s-au purtat SUA cu atâta înţelepciune şi viziune în Polonia, dar au acţionat cu atâta neglijenţă crudă în cazul Rusiei", scrie Jeffrey Sachs. Occidentul a ajutat Polonia financiar şi diplomatic pentru că Polonia avea să devină parte a NATO şi merita să fie ajutată. Rusia, în schimb, era considerată de liderii americani un inamic învins care merita să fie zdrobit, nu ajutat, apreciază analistul.
Citește pe alephnews.ro: Calendarul alegerilor prezidențiale. Ce decizii ia Guvernul Ciolacu 2.0 săptămâna aceasta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Cât a plătit un turist român pentru intrarea într-un aquapark cu apă termală, aflat la 20 km de granița României, după aderarea la Spațiul Schengen
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe